Els agents han trobat 11 quilos de cocaïna rosa

Troben la remesa de cocaïna rosa més gran d'Espanya en l'arrest d'un fugitiu holandès

La Guàrdia Civil va intervenir la droga en un pis turístic de València on hi havia la persona que buscaven per assassinat i també un ultradretà turc

Judith Casaprima SaguésActualitzat

Una operació de la Guàrdia Civil acaba amb un triple premi policial: la detenció d'un fugitiu holandès buscat per assassinat, la d'un membre del grup ultradretà turc Llops Grisos i la confiscació més gran feta a Espanya de l'anomenada "cocaïna rosa". El que va començar per una euroordre de recerca de la policia holandesa contra l'autor d'un crim, va portar la investigació per camins inesperats amb girs dignes d'un guió policíac.

El primer objectiu era capturar Erxinio G. L., un jove holandès de 20 anys buscat per haver assassinat a trets un altre jove de 26 anys, el 2019, a Amsterdam. L'operació portava el nom d'Erxinio, un dels fugitius més buscats dels Països Baixos. El cas havia aixecat una gran alarma social al país, després de difondre's les imatges enregistrades per les càmeres de seguretat del pàrquing d'Amsterdam on van passar els fets. A altes hores de la matinada, una baralla entre dos joves va acabar a trets, amb la mort d'un d'ells i la fugida de l'altre.

"En la investigació sobre l'incident amb trets mortals a Amstelstraat el 18 de maig, busquem amb urgència Erxinio Luntungan, de 20 anys, d'Amsterdam. Creus que el vas veure? No t'hi acostis, però truca al 112."

La policia qualificava Erxinio de "perillós" i va emetre un avís als ciutadans, a l'hora que demanava pistes per poder-lo detenir. Es va començar la recerca sense èxit, fins que la imatge del presumpte autor va aparèixer en el vídeo d'un raper holandès. Se'l veia baixant unes escales i parlant pel mòbil.  Aleshores va ser quan la policia neerlandesa va emetre una ordre internacional de recerca i captura arran dels indicis que el sospitós podria ser a Espanya.


El cas arriba a la Guàrdia Civil

L'equip de Fugits de la Justícia de la Unitat Central Operativa, UCO, de la Guàrdia Civil, es va fer càrrec del cas a Espanya. Al principi es van centrar les investigacions a Barcelona, però no van trobar res.

La policia neerlandesa va oferir noves pistes, de les quals l'UCO va anar estirant el fil. Van seguir els moviments d'una amiga del fugitiu des de Portugal a Marbella, a Màlaga, però tampoc van portar a localitzar Erxinio.

Uns altres indicis no descartaven que s'ocultés a València, on els agents de l'UCO van "pentinar" diversos barris de la capital posant el focus en possibles contactes que el sospitós, segons la vida que feia al seu país d'origen, podria tenir. Però aquesta recerca tampoc va donar fruit, segons fonts de la investigació.

Arran dels vincles que Erxinio tenia amb el crim organitzat internacional, el Grup Central Antidrogues de l'UCO es va afegir a la investigació amb l'aportació de més agents i mitjans tècnics, que van permetre, segons la nota de la Guàrdia Civil, fer una vigilància exhaustiva a persones que podrien donar cobertura del fugit a Espanya.


El confinament i el supermercat

Les mesures restrictives i de mobilitat que es van imposar arran de la pandèmia de la Covid-19 van ajudar a localitzar el fugitiu i a destapar altres casos delictius.

En una ciutat on pràcticament tot estava tancat, una de les poques coses que es podia fer era anar a comprar i per això la investigació va centrar la vigilància en els supermercats. I aquest cop, la flauta va sonar. Les càmeres d'un establiment van enregistrar l'entrada de l'holandès acompanyat d'un altre home.

No es va tornar a veure Erxinio fent la compra, però sí el seu acompanyant. Així que la investigació es va centrar a seguir els seus passos, que els van portar fins a un apartament turístic al centre de València.

La Guàrdia Civil ha detingut un dels fugitius més buscats a Holanda

Els Llops Grisos d'Ali Agca i narcotràfic

Erxinio no sortia gaire al carrer i s'ocultava en l'apartament que compartia amb un altre home, també holandès, que el protegia i li feia de "noi dels encàrrecs", segons fonts de la investigació.

Amb el suport del grup antidroga, per la sospita que els dos homes podien estar relacionats amb el narcotràfic, es va identificar el company de pis d'Erxinio com a membre de l'organització turca d'extrema dreta Grey Wolves (Llops Grisos), coneguda per la seva relació amb organitzacions criminals de diversos països europeus i ideològicament vinculada amb la idea supremacista del retorn a Europa de l'imperi otomà, i de la qual va formar part Mehmet Ali Agca, autor de l'intent d'assassinat del papa Joan Pau II, el 1981.

La investigació també va vincular el company d'Erxinio amb la introducció de drogues sintètiques a Espanya a gran escala, a més d'arribar a la conclusió que el pis podia servir d'amagatall d'aquestes substàncies.

Detencions i "cocaïna rosa"

Amb l'assistència de la policia holandesa per a la detenció d'Erxinio, la Guàrdia Civil, amb la Unitat Especial d'Intervenció (UEI), va entrar a l'apartament, on també es va detenir el company de pis i es va trobar una gran quantitat de diverses drogues. S'hi van confiscar 300 quilos de MDMA -o èxtasi-, 3 d'heroïna i 11 del que es coneix com a "cocaïna rosa", així com 350.000 euros en efectiu, dues màquines per comptar bitllets i diversos telèfons mòbils.

La "cocaïna rosa", o "pols rosa", es coneix també amb altres noms, com Venus, Erus, Nexos, Tucibi -que correspon a un altre dels noms, 2CB-, o Tusi. És una de les substàncies psicoactives de moda i més esteses a Europa i Austràlia, segons apunta la Guàrdia Civil.  

És una droga que es basa en part en LSD i té efectes psicodèlics, amb al·lucinacions visuals, i també en part amb MDMA, que provoca efectes eufòrics als que en consumeixen. Segons els experts, el 2CB també s'utilitza per adulterar o "tallar" les pastilles de MDMA, per la qual cosa alguns consumidors n'han pres sense saber-ho.

S'utilitza en combinació amb altres drogues, com ara l'èxtasi i l'MDMA, i es considera com una de les "preferides" en el mercat mundial de les drogues. En alguns àmbits se l'anomena "la droga de l'alta societat" per la seva exclusivitat, difícil de trobar i cara: el preu pot arribar a més de 100 euros el gram.

Aquesta ha estat la intervenció d'aquesta droga més gran que s'ha fet a Espanya.

L'operació triple de la Guàrdia Civil s'ha sabut aquest dissabte, coincidint amb la sentència a 11 anys de presó que s'ha imposat als Països Baixos al fugitiu detingut.

ARXIVAT A:
Guàrdia CivilNarcotràficExtrema dretaPolicial
Anar al contingut