Els arqueòlegs treballen en la fossa del segle XVII trobada a la Sagrera
Els arqueòlegs treballen en la fossa del segle XVII trobada a la Sagrera
Barcelona

Descobertes fosses amb soldats de la Guerra dels Segadors a les obres de la Sagrera

Els soldats haurien mort per la pesta que va assolar Catalunya el segle XVII durant el setge de Barcelona

Actualitzat
Les obres de la Sagrera, a Barcelona, han posat al descobert una necròpolis desconeguda. Els experts pensen que serien soldats de la Guerra dels Segadors que van morir de pesta durant el setge a la ciutat de Barcelona al segle XVII. És una troballa que escriu nous capítols de la història de la ciutat.

Allà on hi ha d'haver els accessos a la futura estació de la Sagrera, els arqueòlegs hi han descobert fosses d'un enterrament múltiple del segle XVII. La necròpolis ja es va descobrir l'any 2011, i en aquell moment es van localitzar 182 individus, però les excavacions de dos anys es van haver d'aturar per les obres de l'AVE.

 

 

Ara, en la represa dels treballs arqueològics, s'han trobat els cossos de 358 individus a les 68 fosses trobades fins ara. En alguns casos, els esquelets s'han trobat ben estirats a terra o capiculats, o bé amuntegats de qualsevol manera.

 

Pràcticament són tot homes, joves i forts, d'entre 15 i 35 anys, que no presenten ferides mortals o violentes. Per això, segons Josep Pujades, responsable d'excavacions del Servei d'Arqueologia de Barcelona, les primeres hipòtesis apunten que es tracta de soldats de les tropes de Felip IV que haurien mort durant la Guerra dels Segadors, possiblement a causa de la pesta que assolava Catalunya.

 

"Aquests individus que hi ha enterrats aquí, probablement, tots van morir per la pesta que hi havia, no a Barcelona, sinó a tot Catalunya en aquests moments de principis de la segona meitat del segle XVII, que eren de les tropes que estaven assetjant la ciutat i estaven en aquest campament que hi havia una mica més enllà d'on ara hi ha l'església de Sant Martí de Provençals, i és on els anaven a enterrar."

 

 

Encara queden algunes fosses més petites per obrir i estudiar. Per això el nombre de persones enterrades encara pot créixer. La cartografia antiga i les restes de ceràmica han permès situar cronològicament aquesta necròpolis, de la qual no es tenia cap notícia.

 

"D'aquesta no n'hi havia absolutament cap idea. Eren individus que es van morir fent un setge, que els van abocar aquí, i que quan es va acabar el setge se'n van anar tothom cap a casa i aquest es van quedar aquí enterrats. No hi havia notícies i si és en algun document no s'ha trobat o ningú l'havia esmentat abans. Llavors, el que fa això és aportar coneixement."

 

Totes aquestes restes, les trauran d'aquí i les portaran a analitzar als laboratoris d'antropologia per establir-ne la datació amb la prova del carboni 14, i en els casos que sigui possible determinar la causa de la mort.

ARXIVAT A:
Arqueologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut