Ashwin Vasan, cap dels serveis de salut de Nova York, mostra un kit de Narcan (NYPD)

Commoció per la mort d'un nadó intoxicat amb fentanil en una llar d'infants a Nova York

La mort d'un nen de gairebé 2 anys i la intoxicació de tres més fa que l'alcalde i el Departament de Salut recomanin tenir un kit de l'antídot a casa

Actualitzat

Les anàlisis forenses han trobat residus de fentanil a les màrfegues on feien la migdiada els nens de la guarderia del Bronx, a Nova York, on divendres passat va morir un nen de dos anys per sobredosi i tres més van resultar intoxicats.

L'alcalde, la policia i el Departament de Salut de la ciutat recomanen tenir un kit de Narcam (naloxona) a casa, l'antídot que s'administra en els casos de sobredosi per fentanil. Aquest antídot va salvar la vida de tres dels infants intoxicats, dos nens d'un i dos anys i una nena de vuit mesos, però no va ser suficient per a la víctima, un nen d'un any i deu mesos, que va morir poc després.

Divendres passat, una trucada al 911 cap a tres quarts de 3 de la tarda va alertar els serveis d'emergència de Nova York. En una guarderia del Bronx van trobar tres infants en estat letàrgic amb signes evidents d'intoxicació per fentanil i els van dur immediatament a l'hospital. La mare d'un altre nen, que el va recollir de la mateixa guarderia a un quart d'una, també va portar d'urgències el seu fill a l'hospital perquè no es despertava. Aquest nen i dos més van respondre al Narcan.

Narcan (naxolona) és l'antídot per a la sobredosi de fentanil (UnPlash )

"Així com tenim desfibril·ladors a tot arreu per salvar les persones amb una aturada cardíaca, hem de tenir un kit de Narcan a mà per salvar d'una sobredosi de fentanil", ha dit el cap de serveis de salut de Nova York, Ashwin Vasar.

Paral·lelament, la policia va detenir la directora de la guarderia Divino Niño, Greis Méndez de Ventura, de 36 anys, i Calisto Acevedo Brito, de 41, que tenia una habitació llogada al mateix pis. Tots dos estan acusats d'assassinat, homicidi involuntari, lesions greus i possessió de narcòtics pel tribunal penal del Bronx. 

Pastilles de fentanil en forma de comprimits d'oxicodona (Europa Press/Craig Kohlruss)

Fentanil a les màrfegues de migdiada

En l'escorcoll de la guarderia, la policia va trobar un quilo de fentanil amagat en un armari, sota les màrfegues que fan servir els nens per fer la migdiada. A l'armari on es guarden els matalassos també es va trobar una premsa per envasar droga, i a l'habitació de Brito una premsa per fer pastilles i 52 quilos de fentanil.

En una roda de premsa, el cap dels detectius de la Policia de Nova York, Joseph Kenny, ha dit que s'ha trobat fentanil als cossos dels tres nens supervivents, un resultat que se suposa serà similar al de l'autòpsia del nen que va morir.

El doctor Ashwin Vasar, cap dels serveis de salut, ha assegurat que només la transferència d'una petita dosi a les màrfegues és suficient per causar una sobredosi i la mort d'un infant

"No se sap com ha passat. La poden haver inhalat, ingerit, o fins i tot només tocat a través de la pell per intoxicar-se."

La policia avisa també que una mínima quantitat, que compara amb una moneda de penic, ja pot ser letal per un adult.

L'alcalde de Nova York, Eric Adams, alerta les famílies i la població en general del perill d'una intoxicació o sobredosi accidental de fentanil. "Si en portes a les mans o a la roba i agafes un nen a coll, només amb una petita dosi el poses en perill", ha dit. "No volem que aquesta droga entri a la ciutat", afegeix Adams davant els estralls que el fentanil està fent en altres ciutats del país.

Una tercera persona

Kenny també va informar que es busca una tercera persona suposadament relacionada amb el narcotràfic que, segons un vídeo de vigilància, se'l veu sortint de l'edifici poc després de la trucada al 911. Segons la investigació, aquesta persona podria haver-se endut material del pis abans de l'arribada dels serveis d'emergència.

La policia investiga si la guarderia funcionava com a tapadora d'un negoci de droga o narcopís.

Durant el judici al Tribunal penal del Bronx aquest diumenge, l'advocat de Greis Méndez va al·legar que la directora no sabia res de la relació amb les drogues del seu llogater. Carlisto Avecedo Brito, segons la policia, havia arribat fa un any als Estats Units. Cap el dos té antecedents.

Una inspecció sorpresa no troba irregularitats

El 6 de setembre, només 10 dies abans dels fets, els serveis municipals de salut van fer una inspecció sorpresa a la guarderia i no van trobar cap incompliment de les mesures de seguretat, sanitàries i administratives. El doctor Vasan ha explicat que es comproven quaranta paràmetres, entre els quals el de tenir els medicaments i les substàncies tòxiques fora de l'abast dels nens, però "els inspectors no busquen, ni estan preparats, per trobar laboratoris de drogues o fentanil. Potser ho haurem de fer a partir d'ara", ha dit.

La guarderia es va obrir el mes de maig passat i va obtenir els permisos necessaris per tenir un màxim de vuit places, segons un programa públic de llars d'infants de dia, per a famílies treballadores. Les persones que hi treballaven i els voluntaris també complien amb la formació necessària de salut i seguretat.

ARXIVAT A:
SalutEstats UnitsMenorsDrogues
Anar al contingut