L'objecte HD1, en vermell, en una imatge ampliada
L'objecte HD1, en vermell, en una imatge ampliada

Troben els objectes celestes més llunyans fins ara, els més pròxims al Big Bang

No s'ha pogut determinar si són galàxies o quàsars però serien les fonts lluminoses més llunyanes mai observades

RedaccióActualitzat

Un equip d'astrònoms ha descobert el que seria el conjunt d'objectes lluminosos més llunyà mai observat. L'equip encapçalat per Yuichi Harikane, de la Universitat de Tòquio, ha publicat el seu treball a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Fa pocs dies es va anunciar la detecció de l'estel més llunyà mai observat. Si en aquell cas es va fer amb el telescopi espacial Hubble, ara la detecció ha tingut lloc amb els telescopis terrestre més potents. I aquests cossos lluminosos estan encara més lluny.

Com que mirar lluny en l'univers és mirar enrere en el temps, es pot dir que la llum procedent de l'objecte anomenat HD1 n'hauria sortit tot just 330 milions d'anys després del Big Bang, que es va produir fa 13.800 milions d'anys. L'objecte HD2 estaria igual de lluny, però la distància encara no s'ha pogut determinar.

El que no saben dir de moment els científics és si es tracta de galàxies o de quàsars. Aquests segons són objectes d'una gran lluminositat que també desprenen molta energia. Fins i tot pensen que podria ser un forat negre amb una massa com 100 milions de vegades la del Sol.

Observacions des del nou telescopi espacial James Webb podrien ajudar a obtenir una resposta. Siguin el que siguin, el descobriment pot ajudar a entendre com es va forma l'univers en una etapa tan "inicial".


1.200 hores per obtenir les imatges

L'equip de Harikane va passar 1.200 hores combinant les imatges de diversos telescopis terrestres per trobar rastres de les primeres galàxies.

Van rastrejar 70.000 objectes celestes, cercant els més vermellosos de l'espectre d'ona, que indiquen aquells més llunyans de la terra i, per tant, més antics, tal com marca l'efecte Doppler.

L'objecte HD1 estaria a una distància de 13.500 milions d'anys llum.

 

ARXIVAT A:
CiènciaRecerca científica
Anar al contingut