Troben el vaixell que va protagonitzar el pitjor desastre marítim d'Austràlia
El vaixell l'han trobat davant de la costa de Filipines (EFE)

Troben el vaixell Montevideo Maru, atacat en la II Guerra Mundial amb mil persones a bord

Després de 80 anys desaparegut, el troben a 4.000 metres de profunditat al mar de la Xina Meridional

RedaccióActualitzat

El Montevideo Maru és un vaixell que l'any 1942 es va enfonsar després de l'atac d'un submarí nord-americà. És el pitjor desastre militar de la història d'Austràlia: 1.060 persones hi van perdre la vida, de les quals 979 eren australianes. Després de més de 80 anys han trobat el vaixell a les profunditats del mar de la Xina Meridional

Segons un comunicat de la fundació filantròpica Silentworld, la companyia especialista en aigües profundes Fugro i el Ministeri de Defensa australià han estat rastrejant durant més de dues setmanes el fons marí, fins que han trobat el vaixell.

Les restes del vaixell, en una imatge facilitada per la Fundació Silentwood
Les restes del vaixell, en una imatge facilitada per la Fundació Silentwood (EFE)

 

A més profunditat que el Titanic 

John Mullen, director de Silentworld, descriu la descoberta com la fi de la recerca de les restes que van quedar del desastrós episodi, que va afectar moltes famílies: 

"El descobriment tanca un capítol terrible en la història militar i marítima d'Austràlia (...). Avui, esperem donar-hi tancament per a les moltes famílies devastades." 

Les restes estaven davant de la costa de Filipines a més de 4.000 metres de profunditat, més fondària que les del Titanic. L'expedició va començar el 6 d'abril a uns 110 quilòmetres al nord-oest de l'illa filipina de Luzon. 

"Mai se'ls ha oblidat"

L'any 1942 un submarí nord-americà va atacar sense saber què portava el Montevideo Maru. El vaixell transportava soldats nipons, presoners de guerra i civils de 14 països. 

Els australians que anaven a bord del vaixell "mai se'ls ha oblidat", així ho ha comunicat el ministre de Defensa i viceprimer ministre, Richard Marles. 

"Perduts en les profunditats del mar, ara se sap el lloc on descansen." 

El primer ministre australià, Anthony Albanese, a través de Twitter ha remarcat "l'extraordinari esforç que hi ha al darrere i la promesa solemne d'Austràlia de recordar i honorar sempre els que van servir el nostre país".

Pel que fa a restes de la nau, Silentworld ha dit que no es recuperaran, i tampoc es retiraran les restes humanes ni els objectes personals "per respecte a les famílies de les persones que hi van perdre la vida". 

Imatge del Montevideo Maru, enfonsat l'any 1942
Imatge del Montevideo Maru, enfonsat l'any 1942

El pitjor desastre de la història australiana

Ha sigut el pitjor desastre de la història d'Austràlia: s'hi va perdre el doble de vides de soldats i civils australians que en tota la Guerra del Vietnam. 

També supera l'enfonsament del HMAS Sydney l'any 1941, amb 645 morts, i el vaixell hospital Centaur l'any 1943, amb 268 morts

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Austràlia
Anar al contingut