Ratpenats hibernant penjats del sostre d'una cova
Ratpenats que viuen en coves al sud-est asiàtic poden ser l'origen del SARS-CoV-2 (Stihler Craig/U.S. Fish and Wildlife Service/Public Domain Images)

Troben el possible origen de la covid en ratpenats del nord de Laos

Un estudi de l'Institut Pasteur publicat a Nature ha trobat en aquests animals coronavirus molt propers genèticament al que causa la covid

RedaccióActualitzat

Un estudi internacional liderat per l'Institut Pasteur de París reforça la possibilitat que l'origen del SARS-CoV-2 siguin els ratpenats.

Els investigadors conclouen que han trobat seqüències genòmiques molt properes al coronavirus actual en uns ratpenats que viuen en una zona de coves calcàries del nord de Laos, al sud-est asiàtic.

L'estudi, publicat online a la revista Nature, s'ha fet a partir de mostres de saliva, orina, excrements i sang de 645 ratpenats recollides entre el juliol del 2020 i el gener del 2021.

Els investigadors asseguren que són els virus més similars al coronavirus de la covid-19 que s'han trobat mai fins ara. La similitud, de fet, és de més del 95% del genoma. Les seqüències coincidents són les responsables que el coronavirus es pugui unir als receptors ACE2 dels humans, el que el SARS-CoV-2 utilitza per entrar a les cèl·lules.

A partir d'aquestes noves dades, els investigadors creuen que el coronavirus responsable de la covid-19 es devia originar a partir d'una barreja de diferents llinatges de virus presents en els ratpenats. És a dir, que no provenen només d'una única variant.

Si això és cert, afegeixen, no cal que hi hagi hagut un animal intermediari on el coronavirus s'hagi tornat més eficient per envair les cèl·lules humanes. Tampoc hauria calgut que es produís una selecció natural en humans perquè el coronavirus guanyés efectivitat.

L'estudi dona suport a la hipòtesi que el SARS-CoV-2 provindria de ratpenats que viuen en coves del sud-est asiàtic i del sud de la Xina. També permet traçar el camí que puguin utilitzar futurs coronavirus

En una entrevista a TV3, el cap del Grup de Virologia i Immunologia Cel·lular IrsiCaixaJulià Blanco, assegura: "Hi ha una bona notícia en aquest estudi i és que els anticossos que han generat les persones infectades per SARS-CoV-2 són capaços de bloquejar també els coronavirus que han aïllat de ratpenats a Laos, així que potser els coronavirus que siguin molt semblants al SARS-CoV-2 ho tindran més difícil per infectar humans."

 

ARXIVAT A:
CiènciaCoronavirus Covid-19
Anar al contingut