Imatge al microscopi òptic d'un limfoma de Hodgkin (IJC)

Troben el marcador per predir si un linfoma de Hodgkin tindrà mala evolució

La descoberta de l'equip del genetista Manel Esteller permet saber abans quins pacients tindran el càncer més agressiu

RedaccióActualitzat

L'Institut d'investigació contra la leucèmia Josep Carreras (IJC) ha descobert un marcador que permet predir els casos de pitjor pronòstic del linfoma de Hodgkin. Aquest és un dels càncers hematològics més freqüents. Tot i que fa unes dècades tots els casos tenien males perspectives, la investigació científica ha permès que, en l'actualitat, el 85% d'aquests tumors siguin curables.

Ara bé, el 15% restant no responen a la teràpia i continuen tenint una supervivència reduïda, i és en l'entorn d'aquests casos on s'ha fet la descoberta.

L'equip liderat pel genetista Manel Esteller ha trobat un marcador que permet predir quin pacient amb limfoma de Hodgkin presentarà un cas més agressiu i de més risc. La clau és la inactivitat del gen ALKBH3:

"Estàvem estudiant al laboratori gens que regulessin químicament un tipus de material genètic, l'ARN, i l'activitat estigués perduda en càncer, i vam trobar que era el cas per al gen ALKBH3. A més era curiós que la seva inactivitat només succeïa en un tipus de tumor, els limfomes, i especialment en el limfoma de Hodgkin."

 

La descoberta s'ha publicat en un article a la revista Blood, de la Societat Americana d'Hematologia.

L'equip del doctor Manel Esteller ha descobert el marcador (IJC)

 

Els investigadors han descobert que, quan aquest gen no s'expressa, les cèl·lules canceroses "canvien el microambient on es troben per estar més 'còmodes' i poder proliferar millor". És a dir, que "no troben barreres que puguin frenar-ne el creixement".

Detectar aquest marcador serà útil a l'hora de valorar el tractament que hagi de seguir el malalt, com explica el doctor Esteller, director de l'IJC, professor d'ICREA i catedràtic de genètica de la UB:

"És important conèixer amb anterioritat quin pacients de pertanyen a aquesta classe, ja que són els candidats ideals per assajar nous fàrmacs, incloent medicaments epigenètics usats per tractar altres càncers de la sang com la síndrome mielodisplàsica o el limfoma cutani."


Segons dades la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica del 2019, cada any es diagnostiquen a tot l'estat 10.500 nous casos de linfomes. L'any passat, 1.486 van ser de Hodgkin, i 9.082, linfomes no Hodgkin.

Entre els diagnosticats hi ha l'actor Dani Rovira, que fa poc va anunciar que s'havia recuperat, i la tenista Carla Suárez, que aquest mateix setembre s'ha retirat de la competició per començar el tractament.

 

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaCiènciaCàncer
Anar al contingut