Troben al Vietnam el "cérvol-ratolí", un petit mamífer que es creia extingit
Una de les fotografies del tràgul d'esquena platejada (SIE/GWC/Leibniz-IZW/NCNP-Copyright Andrew Tilker)

Troben al Vietnam el "cérvol-ratolí", un petit mamífer que es creia extingit

Uns paranys fotogràfics permeten obtenir imatges del tràgul d'esquena platejada, una mena de cérvol-rata que no es veia des del 1993

Xavier DuranActualitzat

La cacera científica ha durat 26 anys, però finalment s'ha aconseguit culminar. Un equip internacional d'investigadors ha obtingut fotografies d'un petit mamífer que no veien des del 1990. Per això, pensaven que potser s'havia extingit. La troballa s'ha publicat a la revista Nature Ecology & Evolution.

Es tracta d'un "chevrotain", nom que en francès significa "cabra petita". I concretament és l'espècie "chevrotain d'esquena platejada", de nom científic Tragulus versicolor, i que en català podríem anomenat tràgul d'esquena platejada. Pertany a la família dels tragúlids, uns petits mamífers artiodàctils, és a dir, amb extremitats acabades amb peülles. És de la mida d'un gat petit i sovint se li diu cérvol-ratolí. El caracteritza un pelatge de dos colors: ocre brillant al davant i gris o platejat a l'esquena.

Descrit pels biòlegs el 1910

Els biòlegs van descriure l'espècie el 1910, a partir d'exemplars aconseguits -probablement comprats- vora la ciutat de Nha Trang, al Vietnam. Un dels últims exemplars que havien vist els científics era un que va ser caçat i mort el 1990 a la província de Gia Lai, també al Vietnam. I fins 1993 se'n van observar alguns més.

La manca de visions directes feia pensar que el "chevrotain" o tràgul s'havia extingit o estava a punt de fer-ho, degut a la caça i a la desforestació. Però l'equip encapçalat per An Nguyen i Andrew Tilker, de l'organització nord-americana Global Wildlife Conservation i de l'Institut Leibniz de Berlín, van voler comprovar-ho.

Els autors van entrevistar-se amb poblacions locals de tres províncies vietnamites per trobar testimonis consistents que haguessin vist algun tràgul d'esquena platejada. També es van ajudar dels coneixements dels locals per situar en llocs concrets 30 càmeres-parany que s'activaven pel moviment. Es van instal·lar vora hàbitats boscosos on hi pogués viure l'animal.

Al cap de sis mesos, els investigadors van obtenir 200 imatges de tràgul d'esquena platejada. Això no significa que n'hi hagi 200 individus, perquè moltes imatges correspondran al mateix o als mateixos. Però revela que l'animal no s'ha extingit. Cosa que la gent del territori ja sabia, perquè durant aquests anys n'havia vist.

En aquest vídeo es pot veure un dels exemplars caminant

 

(SIE/GWC/Leibniz-IZW/NCNP-Copyright: Andrew Tilker)


Ara, diuen els autors, cal una col·laboració més intensa amb les comunitats locals per establir quants tràguls hi ha. Aquesta feina també servirà per planificar mesures per conservar l'espècie.

L'ecoregió dels Grans Annamites, que s'estén pel Vietnam i per la República Democràtica Popular de Laos, acull la diversitat més gran del món de mamífers endèmics. Ara se sap que almenys aquest tràgul hi segueix vivint.

ARXIVAT A:
CiènciaEcologia
Anar al contingut