És el cos d'un home momificat entre fa 800 o 1.200 anys
És el cos d'un home momificat entre fa 800 o 1.200 anys (Reuters)
Perú

Troben al Perú una mòmia d'una cultura prèvia als inques

La mòmia, de més de 800 anys d'antiguitat, s'ha trobat col·locada en posició fetal i amb tot el cos lligat amb cordes

RedaccióActualitzat

Un equip d'arqueòlegs peruans han localitzat una mòmia d'època preincaica i d'una antiguitat entre els 800 i 1.200 anys. Ara la datació per radiocarboni permetrà concretar-ne la cronologia de forma precisa.

La troballa s'ha fet en una estructura funerària subterrània dins el complex arqueològic de Cajamarquilla, a l'est de Lima.

La mòmia, en perfecte estat de conservació, estava envoltada d'objectes com atuells de ceràmica, carbasses amb restes botàniques a l'interior i també eines fetes amb pedra que podrien ser ofrenes.

Ara es farà la prova de radiocarboni per precisar quan el van enterrar
Es farà la prova de radiocarboni per precisar quan el van enterrar

El que més crida l'atenció d'aquesta mòmia és que té tot el cos lligat amb cordes i que les mans li tapen el rostre. L'han trobat en posició fetal i recolzada en una paret de terra.

Segons la hipòtesi amb la qual treballen els investigadors, la mòmia podria pertànyer a la cultura chaclla, una societat prèvia als inques que van habitar la província d'Huariochirí, una zona estratègica pels intercanvis econòmics entre la costa i la serra de l'actual Perú.

La mòmia estava envoltada de diversos objectes d'aixovar
La mòmia estava envoltada de diversos objectes d'aixovar

Encara se sap poc d'aquesta cultura del període prehispànic tardà i s'espera que aquesta mòmia i tot el material que s'ha trobat al seu voltant aportin nova informació de les seves pràctiques i tradicions.

Al Perú hi ha centenars de centres arqueològics de les cultures que es van desenvolupar abans i després de l'imperi Inca, que va dominar fa 500 anys la zona austral del continent americà.

Els exteriors del jaciment de Cajamarquilla, a l'est de Lima
Els exteriors del jaciment de Cajamarquilla, a l'est de Lima
ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut