Troben a Yucatán les mines d'ocre més antigues d'Amèrica, d'uns 10.000 anys

Un equip de bussejadors ha necessitat 600 hores i cent immersions en el seu descobriment

Actualitzat

Un equip de científics ha anunciat el descobriment de les mines d'ocre més antigues del continent americà, explotades per humans fa almenys 10.000 anys, en una cova submergida a la península de Yucatán.

Aquesta troballa obre la porta a entendre millor la vida dels primers habitants del que avui és el sud de Mèxic. "És un dels grans descobriments que hi ha hagut en aquestes dècades", va explicar el doctor Roberto Junco, subdirector d'arqueologia subaquàtica de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història de Mèxic (INAH), una de les institucions que han participat en el descobriment.

 

Muy orgullos de participar en este proyecto! Gracias INAH!

Publicado por El Centro Investigador del Sistema Acuífero de Quintana Roo A.C. en Viernes, 3 de julio de 2020

 

Els investigadors, que han publicat aquest descobriment a la revista científica Science Advances, han establert que les mines van ser trobades per dos bussejadors del Centre Investigador del Sistema Aqüífer de Quintana Roo (Cindaq), que hi han invertit 600 hores de treball en cent immersions.

Bussejador al lloc on s'ha trobat la mina d'ocre més antiga del continent americà (EFE)

A l'interior d'un sistema de tres coves, les mines van quedar submergides fa milers d'anys, després d'haver i estat explotades per humans fa més de 10.000 anys i durant un període d'uns 2.000.

El doctor Junco i la professora Brandi MacDonald, de la Universitat de Missouri, que han analitzat les mostres de les coves, diuen que el més important és que el descobriment està relacionat amb les restes de Naia, l'esquelet més complet trobat a Yucatán, d'una dona adolescent i amb una antiguitat de 12.000 a 13.000 anys.

"La possibilitat que obre l'explotació d'ocre en aquestes èpoques tan primerenques és increïble. Hi ha múltiples hipòtesis, però m'agrada pensar en la possibilitat que Naia pintés a la paret d'alguna cova o decorés la seva cara amb símbols de colors."

"Aquestes mines són sensacionals. Són les més antigues de les quals es té coneixement fins ara a America", ha afegit el científic mexicà.

Pedres amuntegades fa més de 10.000 anys en unes mines d'ocre a Yucatán (EFE)

 

La importància de l'ocre

La canadenca MacDonald, una de les principals especialistes mundials en l'estudi de l'ocre, creu que "la preservació és increïble i ens permet contemplar el procés mental dels pobladors de Yucatán de fa 10.000 anys".

Segons MacDonald, aquest descobriment els permet saber com vivien i col·laboraven i quines activitats feien els pobladors de la prehistòria a Yucatán. I, sobretot, saber si l'explotació de l'ocre era una característica definitòria de Yucatán.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut