Troben en una masia de Montmajor 500 quilos de material explosiu comprat per internet

Hi ha un detingut en aquesta operació de la Guàrdia Civil, una de les més grans de precursors d'explosius que s'ha fet mai a Espanya

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha detingut un home de 41 anys a Montmajor, al Berguedà, perquè li han trobat un taller clandestí amb gairebé 500 quilos de material per fabricar explosius en una masia aïllada.

Els agents van intervenir 468 quilos de precursors d'explosius, una de les confiscacions més grans d'aquesta mena fetes fins ara a Espanya, així com productes químics per elaborar-los, metxa i 2,2 quilos de pólvora elaborada artesanalment.

La investigació del cas, anomenat Termes, va començar fa un any quan van detectar la compra per internet de precursors d'explosius. Són substàncies que, a partir de determinades concentracions i barrejades entre si o amb altres productes, es poden utilitzar per a la fabricació casolana i il·lícita d'explosius. Per això se'n controla la compra, tinença i ús.

L'home detingut havia comprat grans quantitats de precursors, metxa, material elèctric i nombrós material de laboratori.

El taller era en una masia aïllada (Guàrdia Civil)

Entre el material intervingut hi havia les substàncies que permetien fer "la mare de Satanàs", un explosiu molt perillós, que utilitzen habitualment terroristes islamistes.

En el registre del taller hi van participar agents especialitzats en desactivació d'explosius (Tedax), pel perill que impliquen les barreges explosives ja acabades.

A més del material explosiu, també es va trobar material de laboratori, com ara matrassos i provetes de diferents capacitats, un mantell d'escalfament elèctric, agitadors magnètics, bombes de buit, controladors de flux, un alambí per a la destil·lació i augment del grau de concentració dels compostos químics, termòmetres i bàscules de precisió, així com una màscara antigàs per protegir-se dels vapors químics perillosos.

Anar al contingut