El mosaic fa anys que es va descobrir però no s'havia ensenyat a la comunitat internacional (Reuters/Firas Makdesi)
El mosaic fa anys que es va descobrir però no s'havia ensenyat a la comunitat internacional (Reuters/Firas Makdesi)
Síria

Troben a Síria un excepcional mosaic romà del segle IV que representa la guerra de Troia

Grups armats que controlaven la regió de Homs van intentar vendre el mosaic al millor postor el 2017

RedaccióActualitzat

Arqueòlegs sirians han localitzat a la ciutat de Rastan, a la regió d'Homs, un mosaic d'època romana de 120 metres quadrats. Una peça "única" al món, han descrit, per la seva mida i també per ser una obra completa i amb una complexa representació de les figures que la formen.

Es calcula que el mosaic té uns 1.600 anys d'antiguitat i representa personatges i escenes de la guerra de Troia i figures de la mitologia romana.

Detall d'algunes figures mitològiques que conté el mosaic
Detall d'algunes figures mitològiques que conté el mosaic (Reuters/Firas Makdesi)

El director de la missió arqueològica, Humam Saad, ha explicat que el mosaic es va descobrir quan la zona estava sota control de grups armats que lluitaven contra el govern de Bashar al-Assad.

Rastan, una ciutat que segons els arqueòlegs encara amaga molts tresors arquitectònics, va ser testimoni de forts combats entre les forces d'Al-Assad i grups armats rebels des que el març de 2011 va esclatar la revolta contra el règim sirià.

Ara s'ha sabut que els rebels van intentar vendre el mosaic romà de Rastan al millor postor i el van publicitar a les xarxes socials abans de marxar de la ciutat el 2018.

Rastan és una ciutat siriana que encara amaga molts tresors arquitectònics
Rastan és una ciutat siriana que encara amaga molts tresors arquitectònics (Reuters/Firas Makdesi)

 

 

El mosaic data del segle IV, segons els experts. No és el més antic de Síria, però els seus descobridors diuen que allò que el fa una peça única és que està en bon estat de conservació, amb el dibuix gairebé complet i amb les figures mitològiques representades d'un alt grau de complexitat. 

A més de representacions d'escenes i protagonistes de la Guerra de Troia, el mosaic també retrata el deu romà Neptú, l'heroi mitològic Hèrcules i la reina i amazona Pentesilea.

Els responsables de l'excavació el consideren una peça "única" al món per la mida i per ser una obra completa (Reuters/Firas Makdesi)

Encara queda una part per desenterrar. La part descoberta fins ara fa 20 metres de llarg per 6 d'ample.  

Bressol de civilitzacions mil·lenàries des dels semites i els cananeus, el territori que ocupa Síria en l'actualitat està ple de tresors arquitectònics. Ha estat també lloc de pas de cultures i civilitzacions com els perses, grecs, hebreus, romans, bizantins, àrabs, mongols o otomans que van deixar la seva empremta cultural i arquitectònica.

Fins ara s'han descobert 120 metres quadrats de mosaic, però es creu que hi haurà més en les estances encara per desenterrar
Fins ara s'han descobert 120 metres quadrats de mosaic, però hi ha encara estances per desenterrar (Reuters/Firas Makdesi)

L'últim enfrontament armat al país ha comportat la destrucció de tresors històrics. La ciutat de Homs, de gran riquesa històrica, ha estat una de les poblacions més bombardejades durant la guerra, l'església d'Oum al-Zinar la van cremar en un atac i la mesquita Jalid al-Walid també va tenir destrosses importants. 

El 2011, quan va començar la guerra de Síria, hi havia 180 equips internacionals treballant en excavacions al país. Totes es van haver de paralitzar i els experts van marxar. Espais culturals excepcionals com les ruïnes de Palmira i les ciutats antigues de Damasc o Alep van quedar sense protecció i encerclades pels combats. 

 

ARXIVAT A:
SíriaArqueologia
Anar al contingut