Troben a Sarrià la que podria ser la primera fossa de la Guerra Civil de Barcelona
El crani d'un dels esquelets té un tret de bala (Foto: Esther Medina, ATICS, SL)

Trobada a Sarrià la que podria ser la primera fossa de la Guerra Civil a Barcelona

A la fossa, hi ha les restes de dos individus d'uns 30 anys, coberts amb calç viva, i un d'ells té un orifici de bala al crani

Quim BalaguerActualitzat

Les obres de construcció de dos edificis d'habitatge al carrer Ràfols de Barcelona, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, han posat al descobert la que podria ser la primera fossa de la Guerra Civil Espanyola a la capital catalana.

Els responsables de l'obra van comunicar el 27 de maig passat al Servei d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona que durant el procés d'excavació d'un pou de fonamentació van trobar-hi restes humanes.

El Servei d'Arqueologia municipal va fer una intervenció per confirmar la rellevància arqueològica de la troballa i intentar aclarir l'origen de l'enterrament.

 

La fossa és al carrer Ràfols, a tocar de l'església de Sagrat Cor de Sarrià

 

En un primer moment es va relacionar amb l'església del Sagrat Cor de Sarrià, a uns escassos 50 metres, i que fos una zona d'inhumacions per a morts per malalties infeccioses, degut a la presència de calç viva cobrint les restes.

Posteriorment, els treballs arqueològics han posat de manifest que es tractaria de la inhumació de dos individus adults, a l'entorn dels 30 anys, en una sola fossa de planta rectangular, coberts amb calç. Els individus estaven disposats un damunt de l'altre.


Tret al cap

El crani que està ben conservat té un orifici d'entrada d'una bala a l'os occipital, i al maxil·lar hi ha unes peces dentàries d'or. Alguns dels objectes que s'han documentat, cremallera, botó, o sivelles, fan pensar que es tractaria d'algunes de les primeres persones represaliades de la Guerra Civil espanyola a Barcelona.

 

Els cossos els van cobrir amb calç viva (Foto: Esther Medina, ATICS, SL)

 

La troballa s'ha comunicat a la Direcció General de Memòria Democràtica perquè es faci càrrec de l'estudi antropològic i genètic de les restes d'acord amb la llei sobre la localització i la identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

Si s'arriba a determinar la identitat de les restes òssies trobades, s'hauran de restituir a la seva família. En cas de no poder-ne determinar la identitat, hauran de ser inhumades en un cementiri de Barcelona.

 

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut