Localitzen milers de víctimes d'Estat Islàmic a l'Iraq (Reuters)
Localitzen milers de víctimes d'Estat Islàmic a l'Iraq (Reuters)
Bagdad

Troben a l'Iraq més de 200 fosses comunes amb milers de víctimes d'Estat Islàmic

Els cossos els han localitzat en territori antigament controlat pel grup armat islamista, segons un informe de l'ONU

RedaccióActualitzat

Troballa macabra a l'Iraq. S'han descobert més de 200 fosses comunes en antigues àrees controlades pel grup terrorista Estat Islàmic (EI). Un informe de l'ONU estima que hi ha entre 6.000 i 12.000 cadàvers. Les xifres oficials, però, no se saben, ja que només se n'han excavat una trentena. Es creu que la més gran es troba al sud de Mossul, on podrien trobar prop de 4.000 cossos. Les víctimes són dones, nens, gent gran i discapacitats, així com membres de les forces armades o de la policia.

Les fosses es troben en quatre províncies situades al nord i l'oest de l'Iraq, a prop de la frontera amb Síria. Estat Islàmic s'havia concentrat en aquesta zona des del 2014 fins a la seva derrota el mes de desembre passat.

Les Nacions Unides han demanat que es protegeixin les fosses per fer un procés adequat d'identificació. El govern iraquià, però, lamenta que no disposa ni de fons ni de personal. L'informe de l'ONU assenyala que "les proves reunides en aquests llocs seran fonamentals per garantir les investigacions creïbles, processos i condemnes d'acord amb les normes internacionals."

L'alta comissionada per als Drets Humans, Michelle Bachelet, explica que "el trauma de les famílies" pels crims d'Estat Islàmic "perduren", ja que "aquestes tombes contenen les restes dels assassinats sense pietat per no seguir la ideologia i les normes retorçades d'EI, incloses les minories ètniques i religioses."

 

 

Segons el representant especial de l'ONU per a l'Iraq, Jan Kubis, "les fosses comunes documentades a l'informe són un testimoni de la pèrdua humana, el patiment substancial i la sorprenent crueltat" del grup jihadista. Entre el juny del 2014 i el desembre del 2017, EI va ocupar grans àrees de l'Iraq i va exercir "una campanya de violència generalitzada i de violacions sistemàtiques dels drets humans, uns actes que poden equivaler a crims de guerra, crims contra la humanitat i un possible genocidi", manifesta l'ONU.

En el document es remarca que, en aquests tres anys, els terroristes van perseguir i van matar civils de minories ètniques i religioses al territori iraquià, com la comunitat yazidita, contra la qual hi va haver un genocidi, segons les Nacions Unides.

 

Notícia relacionada: "Nobel de la Pau per a Murad i Mukwege per lluitar contra la violació en zones de guerra"

 

A finals de l'any passat, el llavors primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, va anunciar la "derrota" d'Estat Islàmic al seu territori. Tot i això, encara continuen els atacs dels terroristes, establerts en zones desèrtiques a l'est de Síria, a la frontera amb l'Iraq.

 

ARXIVAT A:
Drets humansEstat Islàmic
Anar al contingut