Gerri de la Sal

Troben a les golfes d'una casa 2 pergamins mil·lenaris del monestir de Gerri de la Sal

La família va portar a l'Arxiu Comarcal papers antics que tenia en un bagul, entre els quals 2 investigadors de la UAB van fer la important troballa

Actualitzat

Dos investigadors de la Universitat Autònoma, UAB, descobreixen dos pergamins del segle IX, els únics documents originals coneguts fins ara del monestir de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà.

Aquests documents inèdits de més de 1.000 anys d'antiguitat estaven guardats en un bagul d'una casa particular de Senterada, al Pallars Jussà.

Els investigadors creuen que hi pot haver més documentació antiga oculta a les cases del Pirineu i fan una crida perquè aquest patrimoni surti a la llum.

Un bagul a les golfes

Els documents es van descobrir a partir que la Mireia Font i el seu marit, de Casa Leonardo de Senterada, van portar a l'Arxiu Comarcal del Pallars Sobirà els documents que tenien en un bagul que hi havia a les golfes de la casa.

 

La família tenia un bagul ple de documents antics que van portar a l'Arxiu Comarcal

 

Dintre la caixa hi havia més de 200 papers antics, que segons Mireia Font podien ser del monestir de Gerri.

"Hi havia documents molt antics, però també d'altres més actuals i també sabíem que alguns formaven part de la història de la casa i d'altres formaven part possiblement de la història del monestir de Gerri."

Fa tres anys, van dipositar tota la documentació que hi havia a l'Arxiu perquè la poguessin conservar i posar-la en valor. L'Arxiu els va fer arribar còpies dels documents que poden revisar a casa.

 

Mireia Font i el seu marit, a la casa de Senterada, miren còpies dels documents del bagul, ara a l'Arxiu Comarcal

 

Dos pergamins inèdits

Entres tots els documents, la investigadora Tània Alaix i Jesús Alturo, catedràtic de Paleografia Llatina de la UAB, van fer la troballa. La recerca va posar al descobert dos pergamins inèdits del segle IX del monestir de Gerri de la Sal. Són contractes de compravenda i són els únics documents originals que fins ara s'han trobat del conjunt monàstic del Pallars.

La investigadora Tània Alaix explica que a les cases particulars, com la de Senterada, n'hi pot haver més.

"Aquí al Pirineu pensem que hi ha altres cases que podrien tenir més documentació del segle IX. És simplement per desconeixement i, per tant, seria molt interessant que poguéssim compartir entre tots aquest patrimoni."

 

Els documents són contractes de compravenda del segle IX sobre béns del monestir de Gerri

 

Segons el professor, en aquest cas la troballa és destacable.

"Sí, que aquí a Catalunya és relativament freqüent de trobar documentació medieval en cases privades, però d'una antiguitat tan remarcable com aquesta no, és el primer cas."

 

 

Es tracta de documents inèdits, els únics originals que es coneixen del monestir de Gerri de la Sal

 

Després de ser analitzats, els documents ara són a l'Arxiu Comarcal, a Sort, a disposició del públic.

Els dos pergamins també s'han incorporat a una col·lecció internacional que recull i reprodueix tots els documents originals anteriors al segle X d'Europa. Els tres volums dedicats a Catalunya apleguen els 100 documents més antics que s'han conservat i més de la meitat provenen del Pirineu.

 

Tània Alaix i Jesús Alturo, investigadors de la UAB, han estudiat els documents i la seva importància

 

El monestir de Gerri de la Sal, que va ser el més important del Pallars, es va fundar al segle IX, però els monjos que hi vivien el van tancar l'any 1835, amb la desamortització de Mendizábal.

Abans, el monestir va ser atacat durant la guerra del Francès, al segle XIX, i es van perdre molts documents del seu arxiu. El 1821, l'Estat posava a subhasta els béns del monestir, dins del programa de desamortitzacions del Trienni Liberal, fins al seu tancament definitiu durant la desamortització del 1835.

Del conjunt monàstic, abandonat durant molts anys, l'únic que es conserva és l'església; la resta està en ruïnes i l'arxiu també va desaparèixer. D'aquí la gran importància d'aquests documents.

 

El monestir de Gerri de la Sal va ser el centre monàstic més important del Pallars

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Patrimoni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut