Saqqara, Egipte

Troben a Egipte un pou funerari que ajudarà a saber més coses sobre la momificació

S'hi han trobat una màscara d'or i plata, 35 mòmies ben conservades i pots de les substàncies que feien servir per embalsamar els cadàvers

RedaccióActualitzat

El Ministeri d'Antiguitats egipci ha anunciat el descobriment d'un pou funerari excavat fa més de 2.500 anys a uns 30 metres de profunditat a prop de la piràmide del faraó Unas, a la necròpolis de Saqqara.

El conjunt arqueològic era part d'un centre de momificació i amaga, segons els experts, "una mina d'or d'informació" sobre les tècniques que feien servir a l'antic Egipte per preservar els cosos dels morts.

 

Arqueòlegs egipcis hi han localitzat en molt bon estat de conservació més de 35 mòmies, diversos vasos canopis, màscares funeràries i altres elements de l'aixovar funerari d'excepcional valor.

 

Però potser el més important és que també s'ha trobat, a uns 13 metres de profunditat, una sala que pertanyia a un taller de momificació. Allà es preparaven els cossos per embalsamar, es preparaven les túniques de lli i les benes amb què s'embolicaven els cadàvers. També s'ha localitzat una altra sala on s'emmagatzemava la sal amb què es conservaven els cossos dels morts.

 

A l'espai s'hi han trobat figuretes funeràries o ushabtis i una singular màscara de plata i or; un element "estrany" en les tradicions funeràries d'aquella època quan ja escassejava la plata als jaciments de l'imperi. Des de l'any 1939 no s'havia trobat cap màscara d'aquestes característiques en cap excavació.

 

La troballa es considera de gran importància perquè permetrà estudiar el procés de momificació faraònica. El director de l'excavació, Ramadán Badry Husein, explica que ara s'està més a prop de saber la composició exacta dels productes utilitzats per embalsamar:

"És una mina d'or d'informació. Els olis i els productes de la momificació es van trobar a pots amb etiquetes on s'especifica el contingut. Estem a prop de descobrir la composició de les substàncies químiques".

 

Per les dimensions de la tomba, tot fa pensar que les mòmies que s'hi han trobat podrien ser d'alts funcionaris o sacerdots. Però també s'hi han trobat altres sarcòfags de fusta i pedra on s'amunteguen altres mòmies d'origen més humil i sense robes de luxe.

Ara, sis experts egipcis i alemanys participaran en l'anàlisi de les substàncies trobades en 12 petits pots de fang que porten etiquetes escrites en demòtic i en escriptura hieràtica sobre el procés de momificació.

Amb l'anàlisi de la composició d'aquests productes esperen desxifrar un dels secrets que encara amaga l'antic Egipte: la composició exacta de les substàncies que feien servir per preparar els cosos dels morts i preservar-los de la putrefacció. Un procés que ha permès que centenars de cossos hagin arribat en bon estat fins als nostres dies.

La dinastia 26, datada entre 500 i 600 anys abans de Crist, va ser l'última que va regnar a Egipte abans de la conquesta persa.

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut