Dos tècnics retiren els ous de tortuga marina del niu trobat a la platja de Calafell
Dos tècnics retiren els ous de tortuga marina del niu trobat a la platja de Calafell (Fundació Cram)
Calafell

Troben a Calafell el primer niu de tortuga marina de la temporada, amb 146 ous

Es creu que l'augment de temperatura provocat pel canvi climàtic està fent que les tortugues busquin latituds més fresques per pondre els ous i per això trien la costa catalana

RedaccióActualitzat

A Calafell han localitzat el primer niu de tortugues marines de la temporada. Efectius de la policia local han donat l'avís que, de matinada, una tortuga marina ha tornat al mar davant el passeig marítim.

Tècnics del CRAM han anat fins allà i han localitzat fins a 146 ous. Per assegurar la viabilitat del màxim nombre d'individus, s'ha mogut el niu per allunyar-lo de la primera línia de platja i minimitzar el risc d'inundació en cas de temporal.

S'han posat tanques per protegir els ous de tortuga marina
S'han posat tanques per protegir els ous de tortuga marina (Fundació Cram)

Els tècnics del CRAM s'han emportat 61 ous per incubar-los de forma artificial (41 es portaran a les incubadores de la Fundació CRAM i 20 a les del CRARC).

Tots els ous de tortuga marina s'han mesurat i pesat per fer-ne un control
Tots els ous de tortuga marina s'han mesurat i pesat per fer-ne un control (Fundació Cram)

Sembla que aquesta mateixa tortuga hauria intentat la nit abans fer el niu a la platja de Salou, però que uns ciutadans la van espantar i va tornar al mar. Una situació d'incivisme que ja es va viure l'any passat quan un jove turista francès va molestar i va filmar una tortuga marina que volia nidificar a la platja de Vila-seca. Els Mossos el van denunciar perquè va penjar el vídeo a les xarxes socials:

Les tortugues marines ponen un elevadíssim nombre d'ous amb una possibilitat de supervivència baixa (només 1 cria de cada 100 ous arriba al primer any de vida i 1 de cada 1.000 arriba a l'edat adulta).

(Fundació Cram)

Els episodis de reproducció de tortuga marina a Catalunya, i a la Mediterrània Occidental, ha augmentat de manera significativa en els últims 15 anys, probablement a causa del canvi climàtic. Es creu que l'augment de temperatura està fent que les tortugues busquin latituds més fresques per pondre els ous. Seria una estratègia natural per assegurar l'equilibri de proporcions entre sexes: amb temperatures superiors a 30 graus neixen tortugues femelles i amb temperatures inferiors, neixen mascles.

Què s'ha de fer si trobem una tortuga o un niu?

Sempre que es trobi una tortuga a la platja cal trucar al 112 per activar el protocol, i mentre arriba el personal especialitzat, s'ha de guardar silenci, respectar una distància mínima de 30 metres respecte a l'animal, no fer fotos amb flaix ni activar cap llum, i no compartir la ubicació a les xarxes.

A Catalunya, cada cop hi ha més avistaments d'aquests animals que s'apropen a la costa a pondre els ous. L'any passat va ser rècord en nidificacions de tortugues marines i, per primer cop, es va detectar la presència d'una tortuga babaua a les platges de Barcelona.

El niu localitzat a Calafell conté 146 ous de tortuga marina
El niu localitzat a Calafell conté 146 ous de tortuga marina (Fundació Cram)

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut