Troben a Blanes una de les colònies de corall d'aigües fredes més grans del Mediterrani

Els científics comencen una campanya per estudiar bé aquestes colònies, les seves característiques i com protegir-les
Redacció Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

Les aigües de Blanes amaguen un tresor ocult de gran valor científic, el corall d'aigües fredes. També se'l coneix amb el nom de corall d'aigües profundes i està protegit perquè està en perill d'extinció i pel seu important paper com a refugi de la biodiversitat del fons marí. Se sabia que hi havia colònies d'aquest corall al Mediterrani, però ningú s'imaginava que n'hi hauria una de tan gran a la costa catalana.

Uns científics en van trobar una colònia molt important davant la costa de Blanes,i ha quedat preservada de manera natural perquè els pescadors sabien que s'enganxaven les xarxes i, per tant, no hi passaven. Algunes són centenàries.

Corall d'aigües fredes a les aigües de Blanes

Són com un oasi, com un bosc on hi ha vida i, per tant, s'ha de preservar. Tot i que els vaixells no llancen les xarxes, sí que les posen en perill perquè amb les xarxes es provoquen petites "allaus" de fang i es poden trencar o ofegar.

Per tant, ara, els científics comencen una campanya per estudiar bé aquestes colònies, les seves característiques i com protegir-les, com explica, Pere Puig Alenyà, investigador científic de l'Institut de Ciències del Mar.

"Colònies molt grans, molt ben conservades i amb comparació d'altres indrets a on s'han trobat coralls a aigües fredes a les costes catalanes, segurament és una de les millors preservades al mediterrani."

Aquest oasi de corall que ha quedat preservat de manera natural es troba a uns 600 metres de profunditat. Amb dos robots subaquàtics s'agafaran imatges tridimensionals de l'ecosistema i també mostres.

Robot subaquàtic per poder agafar imatges tridimensionals de l'ecosistema

Pere Puig explica que es vol analitzar el corall des d'un punt de vista biològic, però també geològic, per veure com els afecta l'activitat pesquera.

"Encara que no es pesqui amunt i malmetin el corall, els núvols de fang que aixequen les barques d'arrossegament poden arribar-les a afectar de manera indirecta sufocant-les al tapar-les de fang i així provocar que no puguin sobreviure."

D'aquesta campanya, que durarà quinze dies a mar, en sortiran també les propostes per a les barques d'arrossegament per protegir les colònies de corall dels canons de Blanes.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut