L'ampolla trobada en una platja australiana (Kym Illman)
L'ampolla trobada en una platja australiana (Kym Illman)
Perth, Austràlia

Troben a Austràlia una ampolla amb missatge llançada al mar fa 132 anys

Formava part d'un programa de recerca alemany per conèixer els corrents oceànics

RedaccióActualitzat

Fa algunes setmanes uns passejants van trobar una ampolla vella de ginebra en una platja de l'illa de Wedge, al nord de Perth. La va trobar Tonya Illman i li va cridar l'atenció:

"La vaig agafar pensant que quedaria bonica en un prestatge a casa."

A dins, però, hi va trobar un missatge del 1886. La troballa l'ha documentada a Facebook i al seu blog el seu marit, el fotògraf professional Kym Illman:

 

L'ampolla la van trobar sense tap, i quan van buidar la sorra que l'omplia, hi van descobrir un paper enrotllat i lligat amb una cinta. El paper era moll, i van esperar a arribar a casa per treure'l, per no fer-lo malbé.

A casa van assecar el paper al forn, i quan el van desenrotllar, van veure que era un formulari imprès per les dues bandes i completat a mà, tot escrit en alemany.

Malgrat haver estat sotmès a l'aigua de mar, en la part escrita a mà es podia llegir bé una data, 12 de juny de 1886, i s'hi detallava que s'havia llençat des del vaixell alemany Paula en un punt a alta mar a uns 950 quilòmetres del lloc on s'ha trobat 132 anys després.

Segons alguns mitjans australians, és l'ampolla amb missatge llançada al mar que ha passat més temps a ser descoberta. El rècord anterior el tenia una altra que va trigar 108 anys a ser trobada.

Notícia relacionada: El vaixell pirata de Playmobil que pot arribar a Amèrica

Reflectida al llibre de navegació

La troballa va ser el 21 de gener, i des de llavors els Illman han investigat l'origen de l'ampolla i el seu missatge. L'arqueòleg marítim Ross Anderson va identificar que era una ampolla de ginebra holandesa del segle XIX.

En contacte amb col·legues alemanys, Anderson va constatar que al llibre de navegació del vaixell, conservat a Alemanya, hi figura l'ampolla amb el missatge:

"Increïblement, hi havia una entrada del 12 de juny del 1886 en què el capità registrava que s'havia llençat una ampolla per la borda."

Per conèixer els corrents oceànics

El capità del Paula no va llençar l'ampolla per iniciativa pròpia, ni tampoc va ser un fet aïllat. Tot al contrari: la troballa ha servit per conèixer un ambiciós programa experimental de l'Observatori Naval Alemany.

Aquest organisme va promoure el llançament de milers d'ampolles amb missatges similars per tots els oceans del món des de vaixells alemanys entre el 1864 i el 1933.

L'objectiu era localitzar i recollir informació sobre els corrents oceànics, i per això al darrere dels missatges es demanava als que els trobessin que els enviessin a Alemanya o a un consolat alemany amb informació d'on i quan l'havien trobat.

Creuant la informació dels punts i els moments de llançament amb la dels llocs on s'havien trobat els permetia anar completant un mapa dels corrents dels oceans. En aquest cas l'ampolla no va servir per a aquest objectiu, però s'ha fet famosa arreu del planeta:

 



 

 

Anar al contingut