Dos agents dels TEDAX amb alguns dels projectils trobats a la Vall d'en Bas Font
Dos agents dels TEDAX amb alguns dels projectils trobats a la Vall d'en Bas

Troben 74 bombes de la Guerra Civil en un camp de blat a la Vall d'en Bas

Un ciutadà va informar que havia trobat munició al mateix terreny i, després de fer-hi una prospecció, es va organitzar un operatiu dels artificiers dels Mossos i l'USC d'Olot

Actualitzat

La Guerra Civil continua ocultant proves, documents i secrets sota terra que, de tant en tant, sovint de forma casual, afloren i contribueixen a reconstruir el conflicte bèl·lic i l'impacte en els diferents territoris.

Els bombardejos sobre diversos punts de Catalunya per part del bàndol nacional o els aliats de Franco van ser importants, tant a les ciutats com en altres zones rurals. És el cas de la Vall d'en Bas, a la Garrotxa, on aquest dissabte els Mossos d'Esquadra van trobar 74 bombes d'aviació enmig d'un camp de blat.

La localització va activar-se arran de l'avís d'un ciutadà que havia descobert artilleria antiga al mateix terreny. Partint d'aquesta informació, es va organitzar un operatiu conjunt format pels TEDAX i la Unitat de Seguretat Ciutadana d'Olot, que va comptar amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona.


Prospecció prèvia

En primer lloc, es va portar a terme una prospecció de reconeixement de la zona. Els resultats van concloure que podria haver-hi material de ferro enterrat al camp. Aquesta premissa va activar l'actuació de l'operatiu.

Quan feia poca estona que havia arrencat, ja van aparèixer nombrosos projectils. Al migdia, els Mossos havien localitzat més de 50 peces d'artilleria de la Guerra Civil.

Els artificiers dels Mossos al camp on es van localitzar els 74 projectils
Els artificiers dels Mossos al camp on es van localitzar els 74 projectils (Mossos d'Esquadra)

Al final de l'actuació del dispositiu, el recompte va sumar 74 projectils sense espoleta --que activa la inflamació i posterior explosió--, però amb munició a l'interior.

Els projectils desenterrats a la Vall d'en Bas
Els projectils desenterrats a la Vall d'en Bas(Mossos d'Esquadra)

En els pròxims dies, l'armament es traslladarà a la base militar de Sant Climent Sescebes, a l'Alt Empordà, on es destruirà.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Guerra Civil espanyola
Anar al contingut