Lleida

Troben 30 cigonyes mortes en una línia elèctrica a l'aeroport d'Alguaire

A tot Catalunya hi ha 200 punts negres com aquest: línies elèctriques on repetidament moren ocells

Laura Bernis PratActualitzat

Aquest mes d'agost, els Agents Rurals han recollit els cadàvers de 44 cigonyes i un milà negre electrocutats en línies de la comarca del Segrià. Tant les cigonyes com els milans són espècies protegides. 33 dels cadàvers es van trobar en aquesta línia pròxima a l'aeroport de Lleida-Alguaire, en un tram de menys d'un quilòmetre, i la resta al terme de Sudanell. 

Totes les línies noves es construeixen amb un disseny adequat per evitar electrocucions. Però, en aquesta línia, encara hi ha punts conflictius, ja que no estan correctament aïllats.

 

 

Segons els Agents Rurals, no hi ha una normativa prou clara que obligui les empreses a instal·lar protectors contra les electrocucions d'ocells i sovint actuen només a posteriori. Si no hi ha una reparació, amenacen de portar el cas a la Fiscalia, tal com explica Eladi Flix, cap de l'Àrea Bàsica dels Agents Rurals del Segrià

"Si hi tornessin a haver casos en aquesta mateixa línia i aquests mateixos suports nosaltres faríem una comunicació ja directament a la Fiscalia, a part d'haver-la fet a l'empresa i al Departament de Territori i Sostenibilitat."

Endesa, per la seva part, diu que encara no ha rebut cap notificació oficial de la mort de les aus, però que -com ja ha fet en altres ocasions-, un cop la rebi obrirà una investigació per saber què ha passat i hi introduirà les millores necessàries.

 

Un fenomen en augment

L'any passat, el nombre d'ocells electrocutats recollits pels Agents Rurals a les comarques de la plana de Lleida es va disparar un 65%, fins a 370, i una bona part eren cigonyes.

En aquesta època, les morts augmenten molt en aquelles zones on hi ha més població de cigonyes perquè és quan les cries comencen a volar.

 

200 punts negres

La línia del costat mateix de l'aeroport de Lleida - Alguaire és un dels punts negres on repetidament s'electrocuten diferents tipus d'ocells. A Catalunya n'hi ha 200. A Tarragona van captar aquestes imatges en què es pot veure com cigonyes que viatgen en migració s'aturen a descansar en una torre elèctrica i algunes cauen electrocutades.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut