Quan una cigonya s'electrocuta, obre les ales i és fàcil que toqui les del costat, de manera que fa de connector i provoca que les altres també…
Quan una cigonya s'electrocuta, obre les ales i és fàcil que toqui les del costat, de manera que fa de connector i provoca que les altres també s'electrocutin (CCMA)

Troben 25 cigonyes mortes i algunes de ferides a tocar d'una línia elèctrica a Llagostera

Els Agents Rurals ho han notificat a la Fiscalia de Medi Ambient i a la companyia elèctrica, que ha obert una investigació

Redacció/ACNActualitzat

Un veí de Llagostera, al Gironès, ha trobat aquest dilluns al matí diverses cigonyes mortes a terra en un camp. També n'hi havia de ferides. Eren molt a prop d'una línia elèctrica, al veïnat de Mata, una zona apartada del nucli urbà:


Un cop l'home ha donat l'alerta, els Agents Rurals s'han desplaçat fins al lloc i hi han trobat 25 cigonyes mortes. Els agents expliquen que quan una cigonya s'electrocuta, obre les ales i és fàcil que toqui les del costat, de manera que fa de connector i provoca que les altres també s'electrocutin. És a dir, no és necessari que totes s'electrocutin pel contacte directe amb la línia elèctrica.

També han trobat dues cigonyes mortes més a Cornellà de Terri, al Pla de l'Estany. Totes formen part d'un grup migratori d'unes 200 aus que està creuant la demarcació de Girona. Habitualment fan la migració a partir de la segona quinzena d'agost, però aquest grup s'havia avançat.

Els Agents Rurals ho han notificat a la Fiscalia de Medi Ambient i també a la companyia elèctrica, que ha obert una investigació. Fonts d'Endesa expliquen que la part superior d'aquesta línia elèctrica té protecció per a la fauna, però no la part inferior, on s'haurien electrocutat.


200 punts negres a Catalunya

Un ocell electrocutat per una línia elèctrica va ser justament la causa, fa un parell de setmanes, d'un incendi entre el Pont de Vilomara i Manresa, al costat de l'abocador. "Un rapinyaire es va electrocutar i va caure encès", va indicar Torralba.Jaume Torralba, cap de l'Àrea Regional de la Catalunya Central del cos d'Agents Rurals.

La mort per electrocució de cigonyes i altres espècies protegides no és un fenomen aïllat. A l'estiu, les morts augmenten molt en aquelles zones on hi ha més població de cigonyes perquè és quan les cries comencen a volar.

A tot Catalunya hi ha 200 punts negres de línies elèctriques on repetidament moren ocells. Un d'ells és la línia elèctrica al costat de l'aeroport de Lleida-Alguaire, on el 2019 van trobar 30 ocells morts.

 

ARXIVAT A:
Medi ambient
Anar al contingut