Feines arqueològiques a la necròpolis de Qubbet el-Hawa (UJA/ Patricia Mora)
Feines arqueològiques a la necròpolis de Qubbet el-Hawa (UJA/ Patricia Mora)

Troben 10 cocodrils gegants momificats en una tomba egípcia de més de 2.500 anys

Una troballa excepcional per l'estat de conservació de les restes i pel significat de posar cocodrils en les tombes egípcies

Actualitzat

Un grup d'arqueòlegs de la Universitat de Jaén van fer una troballa inusual en les excavacions en una necròpolis del sud d'Egipte: van localitzar una tomba intacta que contenia les restes de 10 cocodrils momificats.

En una petita tomba excavada a la roca al jaciment de Qubbet el-Hawa, a prop de la ciutat d'Assuan, es van trobar cinc esquelets complets i cinc cranis de cocodrils de grans dimensions. 

La disposició en què els arqueòlegs van trobar els cossos momificats dels cocodrils
La disposició en què els arqueòlegs van trobar els cossos momificats dels cocodrils (UJA/ Patricia Mora)

La Universitat considera que es tracta d'un descobriment extraordinari, ja que és una de les poques ocasions en què s'ha pogut estudiar les mòmies de cocodrils in situ i amb metodologia moderna

Les restes dels cocodrils les han analitzat arqueozoòlegs del Reial Institut Belga de Ciències Naturals de Brussel·les. Els resultats de l'estudi s'han publicat fa pocs dies en una revista científica.

Detall d'un dels caps de cocodrils momificats
Detall d'un dels caps de cocodrils momificats (UJA/ Patricia Mora)

La troballa s'ha fet en una zona on hi ha tombes que pertanyen a governadors de la frontera sud d'Egipte, però, segons la Universitat de Jaén, els cocodrils daten d'una època anterior a la dinastia ptolemaica, és a dir, d'abans del segle IV abans de Crist

El cocodril més petit dels 10 que s'han trobat fa 1,8 metres de llarg, i el més gran supera els 3 metres i mig. Pertanyen a dues espècies diferents: el cocodril del Nil i el cocodril de l'Àfrica Occidental. 

Els investigadors apunten que els cocodrils es van enterrar primer en un altre lloc, possiblement un pou de sorra. Quan els cossos ja s'havien assecat de forma natural, els van extreure i els van exhumar, embolicar i traslladar fins a la tomba de Qubbet el-Hawa.

El cap i diversos ossos de cocodril trobats a la tomba
El cap i diversos ossos de cocodril trobats a la tomba (UJA/ Patricia Mora)

Per què volien enterrar els cocodrils?

Segons apunten els experts del projecte Qubbet el-Hawa de la Universitat de Jaén, és molt possible que aquests cocodrils es posessin dins de les tombes perquè "fessin d'intermediaris entre els humans i el déu Sobek, que era el déu de l'aigua i la fertilitat". Aquest déu dels antics egipcis es representava sovint amb el cap d'un cocodril.

Aquesta divinitat tenia gran importància a Kom Ombo, un centre de culte als cocodrils pròxim a Qubbet el-Hawa.

Els investigadors extreuen un dels cocodrils trobats
Els investigadors extreuen un dels cocodrils trobats (UJA/ Patricia Mora)

Momificació natural

Els arqueòlegs han trobat restes de lli, fulles de palma i cordes que semblen indicar que els cossos momificats dels cocodrils s'havien enterrat embolicats en teles i cordes. En canvi, no es van banyar amb resina o betum, com era habitual en èpoques més modernes. 

Alguns dels cocodrils trobats tenen gastròlits dins de la panxa. Es tracta de pedres que ingereixen alguns rèptils i mamífers per ajudar-los a triturar els aliments. En el cas dels cocodrils, els ajuda també a mantenir-se equilibrats a l'aigua.

Alguns dels gastròlits que s'han trobat dins de la panxa dels cocodrils
Alguns dels gastròlits que s'han trobat dins de la panxa dels cocodrils

El fet que els cocodrils momificats de Qubbet el-Hawa tinguin les pedres intactes dins la zona que ocupaven els intestins dels animals indicaria que els egipcis que els van sacrificar no els van eviscerar. Un descobriment excepcionalment estrany que confirma que els egipcis eren capaços de sacrificar animals que després oferien als déus fent servir un mètode de conservació de dessecació natural. 

Els cocodrils es van trobar en una tomba de la necròpolis de Qubbet el-Hawa
Els cocodrils es van trobar en una tomba de la necròpolis de Qubbet el-Hawa (UJA/ Patricia Mora)

El projecte d'investigació Qubbet el-Hawa ha rebut finançament de la Junta d'Andalusia i de la Fundació Palarq.

 

ARXIVAT A:
ArqueologiaEgipte
Anar al contingut