Bust d'un home jove trobat davant les termes de Caracal·la (AFP TV)

Troballa arqueològica inesperada a Roma en els treballs per descobrir l'inici de la Via Appia

Una excavació arqueològica al costat de les termes de Caracal·la descobreix un bust imperial, una moneda de l'any 700 i un anell del segle VI

Estaven excavant per trobar l'origen de la Via Appia, la "Regina Viarum", a Roma, i els arqueòlegs van topar amb una troballa inesperada. Van descobrir un bust de marbre de l'època imperial, del segle II dC, un anell de bronze del segle VI amb un monograma i una moneda molt estranya amb forma quadrada de l'any 700. La troballa ha estat davant les termes de Caracal·la, el monumental complex termal construït al segle III per ordre de l'emperador Caracal·la.

La troballa d'una moneda quadrada de l'any 700 dC (AFP TV)

Durant l'excavació arqueològica també han trobat fragments de vidre i ceràmiques, algunes d'elles decorades, una àmfora, una columna amb una inscripció, mosaics i jocs de taula antics.

En aquest vídeo es pot veure tots els objectes trobats i els treballs d'excavació, que s'han vist complicats per l'aigua subterrània que hi ha a la zona, amb diversos torrents.

 

Obres per descobrir el tram inicial de la Via Appia

Segons ha explicat aquest dimarts la superintendent de Roma, Daniela Porro, els treballs per descobrir l'inici de l'antiga Via Appia, candidata pel Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, ha permès aquesta descoberta.

"L'excavació ha estat molt complicada perquè aquí hi ha molta quantitat d'aigua, així que no hem pogut arribar als 8 metres on hauria d'haver-hi el traçat de l'antiga Via Appia, la "Regina Viarum" (...) però l'excavació ha permès descobrir estructures antigues de l'època republicana i després de l'edat imperial, són habitacions i probablement tavernes, i també hem trobat objectes com un magnífic bust de marbre d'una escultura masculina d'un jove".

La Via Appia és d'una de les principals vies de l'Antiga Roma i el seu inici se situa a l'entorn del Circ Màxim de la capital italiana, i davant les termes de Caracal·la.

L'aparició d'un torrent d'aigua subterrània molt important, a 6 metres sota terra, ha impedit avançar a nivells inferiors del jaciment per intentar trobar l'inici de la Via Appia, l'antiga via que unia la capital de l'imperi romà amb Bríndisi, el port més important del Mediterrani.

Els objectes trobats ara eren a l'interior d'edificis comercials i residencials de diverses èpoques de la història de la ciutat, el més antic datat als anys del regnat de l'emperador Adrià, a principis del segle II, mentre que els més recents pertanyen a l'edat moderna.

També s'ha descobert l'existència de dues calçades dels voltants del segle II, i un altre camí dels segles X i XI que evidencia l'ús del traçat de la Via Appia també durant l'Edat Mitjana, segons ha explicat l'equip d'arqueologia encarregat dels treballs.

Aquests objectes antics que s'han descobert s'inclouran com un dels elements que constituiran la candidatura de la Via Appia per ser Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, que es presentarà a les Nacions Unides en els pròxims mesos, segons ha avançat la superintentendent de Roma, Daniela Porro.

Els primers treballs arqueològics al jaciment van començar el 2018 amb estudis cartogràfics i geològics, i aquest juliol van començar-ne les excavacions.

Tots aquests objectes trobats documenten la vida en aquest punt de la Ciutat de Roma.

Les termes de Caracal·la van ser construïdes entre el 212 i 217 dC (Álvaro Pérez Vilariño / CC BY-NC-SA 2.0)
ARXIVAT A:
CulturaArqueologiaItàlia
Anar al contingut