Trobades entre pedòfils, pederastes i víctimes, teràpia pionera a Catalunya

L'Associació Àngel Blau asseu a la mateixa taula pedòfils, pederastes i persones que van ser víctimes d'abusos sexuals quan eren petits per tenir un diàleg difícil, però que pot ajudar a curar ferides

Mireia Prats RieraActualitzat

"Jo no he decidit ser pedòfil. A mi no m'agrada, no m'ha agradat mai." Són les paraules del Josep, pedòfil que va ser detingut per abusar sexualment d'un menor i consumir vídeos i fotografies de pornografia infantil. Va travessar la línia finíssima que hi ha entre la pedofília i la pederàstia.

Condemnat a presó, ara participa com a pederasta en els "grups de paraules" d'Àngel Blau on pedòfils, pederastes i víctimes d'abusos sexuals infantils, es troben cara a cara i parlen.

"El grup de paraules és un espai de trobada pel diàleg per persones que presenten pedofília, persones que ja han comès l'abús sexual, per tant, són pederastes i persones que ja han patit abusos sexuals en la seva infància", explica Patrícia Bosch Garcia, portaveu d'Àngel Blau

La Mireia, una víctima, creu que potser el seu agressor no hagués acabat fent el que va fer amb ella i altres persones:

"Si la persona amb qui jo vaig viure tot això, en el seu moment, hagués tingut un grup com aquest, potser no hagués fet mal com ho va fer amb mi i amb altres persones, llavors sento que és important el que es fa en aquest espai."

En Josep reclama que la persona pedòfila que sent atracció pels menors "ha de ser capaç de demanar ajuda quan toca, no quan ja ha comès el delicte, que és el que em va passar a mi".


Primera experiència a Catalunya

Àngel Blau va néixer a França fa 20 anys, i allà aquestes trobades de diàleg entre víctimes i pederastes han funcionat molt bé. L'ONG dedicada a prevenir l'abús sexual infantil va arribar a Catalunya fa 3 anys. Però amb la pandèmia no ha estat fàcil organitzar aquestes trobades.

Així i tot, des del desembre 2019, Àngel Blau ha rebut més de 530 trucades de gent que els ha demanat ajuda. El 45% d'aquestes trucades les han fet pedòfils i pederastes, que cerquen suport i demanen orientació per no delinquir, i també demanen eines per reprimir-se, com explica Patrícia Bosch:

"En l'imaginari col·lectiu la figura de l'abusador sexual de menors, continua sent un desconegut, un depravat, un malalt, però en realitat les estadístiques ens indiquen que són persones conegudes. Fins i tot, que formen part de la mateixa família de la víctima. Hem d'ensenyar a l'infant a protegir-se de la seva pròpia família?"

Des d'Àngel Blau proposen anar a l'arrel del problema. Consideren clau dirigir-se a les persones que presenten pedofília i que poden cometre un abús sexual infantil, o a persones que ja l'han comès, "dissenyar eines per prevenir l'abús sexual infantil i ensenyar a aquestes persones adultes a dir no, a dir no a cometre un abús sexual", afegeix Bosch.


TV3 ha tingut la possibilitat d'enregistrar una d'aquestes trobades

A la taula, 5 persones. 3 dones víctimes, i 2 homes pedòfils, que ja han delinquit. Un d'ells està encara esperant la sentència del jutge. L'altre, ja ha complert pena de presó. Les dones van patir abusos sexuals quan eren menors. Dues d'elles per part d'un familiar, i la tercera, per part de molts homes diferents, amics i coneguts.

Cada testimoni és una fiblada a la sensibilitat, i ressona com un tro a les oïdes dels assistents. Segons Àngel Blau: "A les víctimes els serveix per alliberar el sentiment de culpa. Perquè els pederastes parlen com a responsables únics del seu assetjament. Als pederastes els serveix perquè connecten amb el dolor de les víctimes i prenen consciència del mal que han fet".


La pedofília és una inclinació sexual, no és cap malaltia mental

El Josep va ser conscient que sentia atracció sexual pels menors quan tenia 17 anys. Assegura que al principi es contenia, però a poc a poc va anar buscant la manera d'excitar-se.

"Ets conscient que estàs fent una cosa mal feta, no? Però ho arribes a normalitzar i aquí està el gran perill dels pedòfils, no? El grau de satisfacció sexual va en augment: el que abans et podies satisfer amb una imatge o amb un vídeo ja en tenies prou, però això va augmentant, no? Fins que tens molts números de caure en un delicte greu, no? Que és el que em va passar a mi."

Àngel Blau situa els pedòfils entre el 6 i el 9% de la població mundial. I el 85% de casos de pederàstia passen en un entorn de confiança, on l'abusador és conegut de la víctima, o fins i tot, un familiar.

"Sóc pedòfil i punt, no? Ara ja sé que haig de viure amb això. Tenint clar de portar-ho pel camí correcte, no? Tant de bo pogués dir un dia: no! Atracció pels menors no, ni de conya, vinga... Això és una cosa del passat. Però jo crec que a dia d'avui m'estaria enganyant."

Àngel Blau considera que el diàleg i la comunicació amb pedòfils i pederastes és la tasca essencial de prevenció de l'abús sexual infantil. Ens ho explica Bosch:

"És important promoure aquests espais de trobada on ells no se sentin jutjats, com més suport rebin i més escoltats i acompanyats se sentin per aprendre a gestionar aquest impuls, molt millor. Llavors sí que ens estarem acostant a l'objectiu de no més víctimes. És un mètode que aquí sí que és innovador, però ja fa més de 20 anys que és a França."

El Josep es va adreçar a Àngel Blau després de veure el reportatge que va fer un equip del "30 minuts" sobre la pedofília el 2016. Aleshores va demanar a la psicòloga de la presó si podia participar en aquestes trobades, però l'organització no existia encara a Catalunya. Ara que ja hi participa té clar que no vol tornar enrere.

ARXIVAT A:
Pederàstia Agressió sexual
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut