Trobades 1.500 àmfores ibèriques d'un vaixell romà enfonsat a Sicília

Les àmfores tenen uns 16 segles d'antiguitat i s'utilitzaven pel comerç de garum, una salsa de peix fermentat d'origen ibèric molt popular a l'imperi romà

Jordi Brescó Montserrat

Al fons del mar Mediterrani, a tocar de la costa occidental de Sicília i a quasi cent metres de profunditat, les restes d'un vaixell romà han descansat durant 16 segles sense que ho sabés ningú.

Els científics de la fundació RPM Nautical, però, intuïen que les aigües de les illes Egates podien amagar un tresor similar. Per això rastrejaven la zona a bord de la nau Hèrcules, equipada amb tecnologia sònar i submarins teledirigits.

A 98 metres de profunditat han descobert unes 1.500 àmfores que dibuixen el perfil del buc, ja desaparegut. Són del tipus Almagro 51C, sovint utilitzades per al comerç d'una salsa de peix fermentat d'origen ibèric anomenada "garum", molt popular durant l'imperi romà. 

Les Egates són les illes on van tenir lloc la batalla que va posar punt i final a la primera de les tres guerres púniques, que van enfrontar Roma i Cartago.

Ja al passat juliol, en aquestes aigües, s'hi van trobar dos esperons de bronze, que es col·locaven a la proa de les naus per embestir l'enemic. La superintendent del mar a Sicília, Valeria Li Vigni, ha qualificat aquest descobriment d'"excepcional". 

"Es demostra que el mar de Sicília és una font inesgotable de microhistòries que ajuden a conèixer el Mediterrani."

Les recerques continuaran a la zona, ja que estan demostrant ser molt fructíferes. En els últims mesos s'han recuperat 18 esperons, cascos de soldat i fins i tot una espasa. 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut