Trilla, sobre el confinament de personal sanitari: "Cal evitar el contagi als hospitals"

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona remarca que el 80% dels casos són lleus i insisteix en la importància de mantenir les mesures d'higiene

Juli Rodés AlmerActualitzat

El sistema de salut aguanta, però preocupa que es pugui col·lapsar si un nombre important de professionals sanitaris es contagia del coronavirus.

Així ho ha explicat al programa "Els matins" el doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

"Ens preocupa i per això hem de posar totes les mesures per intentar evitar el contagi o la transmissió dins dels hospitals."

"Això és una de les principals preocupacions amb qualsevol epidèmia, però amb aquest tipus de virus encara és més important."


Trilla ha volgut posar en valor l'esforç que estan duent a terme els professionals dels hospitals i dels centres d'atenció primària.

"No anem sobrats de professionals i tots els hospitals fan esforços per intentar suplir aquests professionals que, pel risc que tenen, se n'han d'anar a casa catorze dies perquè estan sans però no sabem si tenen el virus, i els deixem fora de la seva feina assistencial."

"Això fa que s'hagin d'ajustar moltes operacions dels hospitals. Ara per ara això encara és assumible, amb un gran esforç per part de tots els professionals i les direccions dels hospitals, però aguantem."

 

 

 

Trilla també ha volgut remarcar la "gran professionalitat de tots els que treballen en tots els hospitals i els sistemes d'atenció primària".


Mantenir les mesures d'higiene

El cap d'Epidemiologia del Clínic ha valorat que el nombre de casos a Espanya "es pot considerar raonablement baix" i que "estem en una fase de contenció" del coronavirus.

Trilla ha reconegut que aquesta situació pot canviar, però ha reiterat que, per combatre el contagi, els ciutadans han de mantenir les mesures d'higiene recomanades.

"Mantenir les mateixes mesures d'higiene: neteja de mans, etiqueta respiratòria... Totes aquestes coses sempre s'han de fer i és el que millor ajudarà a intentar evitar la propagació dels contagis."


80% de casos lleus

També ha volgut recordar que "per a la immensa majoria de la població -un 80-82%- és una malaltia lleu".

"Afortunadament, el 80% dels casos tindran una infecció molt lleu. Probablement un 15% de casos poden tenir més gravetat i faran una pneumònia. I també hi haurà malalts, que ja en tenim, en unitats de cures intensives, perquè la pneumònia o les seves malalties de base fan que es descompensin i s'han de vigilar molt més."


Les mesures d'Itàlia ajudaran

Preguntat per les mesures decretades pel govern d'Itàlia a la Llombardia i catorze províncies del nord, Trilla ha valorat que ajudarà a contenir el coronavirus.

"Ajudarà que es limiti notablement el desplaçament de persones que són a la zona del nord d'Itàlia, on el nombre de casos és molt alt. Serà difícil per als italians, la vida canviarà d'una forma relativament important durant uns dies, però pot ajudar que no s'estengui el virus amb tanta facilitat com semblava fins ara."

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut