Tribunal de Comptes: el Govern va fer promoció exterior del procés amb diner públic
L'informe ha auditat l'acció exterior de la Generalitat

Tribunal de Comptes: el govern va fer promoció exterior del procés amb diner públic

L'informe de l'òrgan de control obre la porta perquè la fiscalia demani responsabilitats per possible malversació als governs de Mas i Puigdemont

Actualitzat

El Tribunal de Comptes conclou que les delegacions catalanes a l'estranger i el Diplocat van fer un ús indegut de diners públics per promocionar el procés sobiranista a l'exterior.

L'informe que ha aprovat aquest dijous el ple de l'òrgan fiscalitzador és el resultat d'un encàrrec del Congrés dels Diputats per auditar l'acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017.

El contingut detallat de l'informe no és públic, però, segons publica el diari ABC, la Generalitat es va gastar durant aquest període més de 27 milions d'euros en les activitats de les delegacions a l'estranger i 16 més en el Diplocat, i part d'aquests diners s'haurien destinat a la difusió del procés sobiranista.

Així, segons aquestes informacions, l'informe detecta 456 activitats de les delegacions exteriors vinculades al procés i amb despeses de més de 320.000 euros no justificats.

Pel que fa al Diplocat, un organisme que el 155 va liquidar, l'informe apuntaria que tres de cada quatre activitats que organitzava eren per promocionar el procés d'independència.

 

Nou procés penal


A partir de l'aprovació de l'informe pel ple del Tribunal de Comptes, ara s'investigarà si hi ha hagut malversació de diners públics per part del Govern a les delegacions a l'exterior i al Diplocat.

Si es detecten responsabilitats penals es posaran en coneixement de la Fiscalia General de l'Estat. El Tribunal de Comptes té obert des del desembre un altre procediment per responsabilitat comptable contra la Generalitat sobre l'ús de fons públics en l'organització de l'1-O.

El Tribunal de Comptes ja va condemnar Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau, Francesc Homs i sis acusats més a retornar gairebé 5 milions d'euros per l'organització del procés participatiu del 9 de novembre del 2014. La sentència encara no és ferma i els afectats ja l'han recorregut.

 

L'acció exterior no s'aturarà


El Conseller de Relacions Exterior, Alfred Bosch, ha afirmat que la Generalitat continuarà fent difusió de la realitat catalana a l'exterior, malgrat l'informe del Tribunal de Comptes que apunta indicis d'irregularitats en l'acció internacional del govern entre els anys 2011 i 2017.

Bosch ha assegurat que:

"Tota l'acció exterior del govern ha estat legal i legítima i la defensarem, només faltaria que Catalunya no pogués fer acció exterior. La Generalitat està complint amb l'obligació d'entrar dins la globalitat i se sent amb el dret de continuar fent-ho".

 

ARXIVAT A:
Procés catalàCarles PuigdemontArtur MasGeneralitat de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut