Sant Joan Despí

Tresserras: "Les 'majors' no poden ignorar el català"

El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, ha reconegut que les grans distribuïdores de Hollywood no estan d'acord amb la llei pel que fa a la matèria lingüística. Concretament, no veuen amb bons ulls haver de distribuir fins a un 50% de les còpies doblades o subtitulades al català. Tresserras ha explicat que la nova llei no pretén "plantar cara" a les grans empreses, sinó "fer-les còmplices d'un procés". "Nosaltres som un mercat important en llengua diferent. Entenem que ells no poden ignorar això dins les seves polítiques", ha conclòs.

Actualitzat
Tresserras ha defensat que l'avantprojecte de la llei del cinema s'ha fet per reconduir la situació en un sector com és l'audiovisual en què el consumidor no ha tingut fins ara una oferta real per escollir. El conseller de Cultura ha recordat que, mentre que en altres sectors culturals, com ara al teatre, l'oferta s'adequa a la demanda, als cinemes només hi ha un 2% de l'oferta en català. Tresserras ha defensat que l'avantprojecte s'ha fet també amb criteris de caràcter industrial, per enfortir el sector i per diversificar l'oferta.

El conseller ha explicat que hi haurà un període d'adaptació de fins a quatre anys quan entri la nova llei, però ha admès que les grans empreses nord-americanes ja li han fet saber que hi ha aspectes de l'avantprojecte que no veurien bé. "El que no els agrada és que les pel·lícules distribuïdes a Catalunya, de llengua original diferent al català o el castellà, i de les quals se'n distribueixin més de quinze còpies, hauran de tenir en un període d'adaptació de fins a quatre anys fins a un 50% de les còpies doblades o subtitulades al català", ha explicat Tresserras.

El conseller ha explicat que les grans distribuïdores tenen una situació de tant predomini que "poden veure qualsevol canvi com una lesió, però nosaltres tenim una responsabilitat amb la població catalana, no amb les 'majors'".

Tresserras ha reiterat que l'avantprojecte de la llei del cinema no vol plantar cara a Hollywood, i que això seria "només si trobem una actitud d'intransigència per part seva, que crec que no es donarà". Sobre un eventual recurs d'inconstitucionalitat que poguessin promoure les grans empreses nord-americanes pressionant algun partit polític, Tresserras ha dit: "Espero que no ho facin". En aquest sentit, ha recordat que el model de negoci del cinema està canviant, i per tant s'ha d'estar oberts a canvis.
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut