Tres periodistes assassinades a l'Afganistan, en un nou atac contra dones treballadores
Homes porten el fèretre d'una de les tres periodistes assassinades a l'Afganistan (Reuters/Parwiz)

Tres periodistes assassinades a l'Afganistan, en un nou atac contra dones treballadores

Estat Islàmic ha reivindicat el triple crim ocorregut al carrer, a la ciutat de Jalalabad, quan tornaven a casa a peu de treballar

Juli Rodés AlmerActualitzat

Estat Islàmic ha reivindicat l'assassinat a trets, aquest dimarts, de tres dones que treballaven en una televisió privada de l'Afganistan.

En un comunicat publicat a Telegram, aquesta organització islamista, que té presència a l'Afganistan, ha assegurat que "soldats del califat" han atacat "tres dones periodistes que treballaven per a un canal de comunicació lleial al govern apòstata".

El triple crim ha passat a la ciutat afganesa de Jalalabad, capital de la província de Nangarhar, a l'est del país.

Han estat dos atacs coordinats contra les tres dones, d'entre 18 i 20 anys, Sadia Sadat, Shannaz i Mursal Habibi, quan tornaven a casa a peu des de la feina, ha explicat en un comunicat Enikas TV, el mitjà on treballaven.

Dues dones més han resultat ferides a causa dels tirotejos, almenys una de les quals està greu.

Les tres víctimes mortals havien estat contractades en el Departament de Doblatge del canal de televisió Enikas TV, on també feien de presentadores.

Funeral per una de les tres periodistes assassinades per Estat Islàmic a l'Afganistan (Reuters/Parwiz)


Aquest matí, totes tres han estat enterrades. El germà de Sadat ha explicat que la noia volia anar a la universitat a estudiar Dret. Un cosí ha afegit que treballava a la televisió per ajudar econòmicament la seva família.

Enikas TV és un dels principals mitjans de comunicació de la regió; emet informatius i programes d'entreteniment a tres províncies afganeses, Nangarhar, Laghman i Kunar.

Es dona la circumstància que Enikas TV havia contractat deu dones, i quatre ja han estat assassinades.

Al desembre, una altra periodista, Malala Maiwand, va ser assassinada juntament amb el seu xofer, també a Jalalabad, quan anava a treballar.

La policia assegura haver detingut el principal sospitós d'organitzar els atacs, un home que estaria relacionat amb els talibans. Aquests, però, han negat tenir cap relació amb el triple assassinat, que no és un fet aïllat a l'Afganistan.

Tot al contrari, el país pateix fa uns mesos una onada d'atacs contra polítics, periodistes, intel·lectuals i activistes, sobretot dones. També jutges: dues van ser assassinades al gener.

 

Familiars d'una de les víctimes al costat del cos, a l'hospital, aquest dimarts (Reuters/Parwiz)


Aquesta violència contra les dones i contra les llibertats té lloc mentre estan en marxa unes converses de pau entre el govern de l'Afganistan i els talibans, amb mediació dels Estats Units.

De fet, va recruar-se a partir del setembre quan aquestes converses directes es van posar en marxa, i ja havia augmentat, ara fa un any, arran de la signatura dels acords de Doha entre els talibans i els Estats Units.

Segons Nai, una organització que monitoritza la situació de la llibertat de premsa a l'Afganistan, el 2020 hi va haver almenys 130 casos de violència contra periodistes, entre els quals 11 assassinats de treballadors de mitjans de comunicació.

Reporters Sense Fronteres situa l'Afganistan en el lloc 122 del seu índex de llibertat de premsa, que recull la situació a 180 països.

ARXIVAT A:
Llibertat de premsaEstat IslàmicAfganistan
Anar al contingut