Barcelona

Tres morts i tretze ferits en una explosió de gas en un edifici de la rambla Prim de Barcelona

Una explosió ha provocat la mort de tres persones en un pis del carrer Andrade, cantonada amb la rambla Prim, de Barcelona. La deflagració, que també ha fet 13 ferits, un de molt greu, ha afectat a quarts de vuit del matí la segona planta d'un edifici de vuit plantes que ha quedat molt afectada. Al pis on hi ha hagut l'explosió, el primer tercera, sobre el qual pesava una ordre de desnonament, hi vivia una dona que els Mossos estan buscant perquè no es troba entre els ferits. Les tres víctimes mortals, que pertanyien a la mateixa família, vivien al pis del costat. Una quarantena de veïns de l'edifici han estat evacuats.

Actualitzat

Un total de tretze persones més han resultat ferides a causa de l'explosió, que ha afectat un edifici de vuit plantes. Una d'elles, una dona que ha estat ingressada a la unitat de cremats de l'Hospital de la Vall d'Hebron, té cremades de segon grau a les mans i es troba en estat greu. La resta de ferits, que també han estat traslladats a centres sanitaris, els han atès, en la majoria dels casos, per atacs d'ansietat i inhalació de fum.

Desnonament imminent

El primer tercera, el pis on hi ha hagut l'explosió, l'ocupava una dona que, si bé en un primer moment es pensava que estava entre els ferits, s'ha confirmat que es troba desapareguda, i és per això que els Mossos d'Esquadra la busquen, ja que hi ha testimonis que afirmen haver-la vist sortir de l'immoble abans de l'explosió.

Segons fonts policials, sobre el pis hi havia una ordre de desnonament que s'havia de fer efectiva avui mateix, i això fa pensar a alguns veïns que podria tenir alguna cosa a veure amb l'explosió. Funcionaris judicials s'han presentat a l'immoble per fer efectiu el desnonament per impagament del lloguer i s'han trobat un panorama desolador.

Alguns veïns han explicat que la dona, que era aficionada al tarot, mantenia una relació problemàtica amb la resta de persones que viuen a l'immoble i es negava sistemàticament a fer cap reforma a l'edifici, i han afegit que a vegades feia coses estranyes, com per exemple, segons un testimoni, posar oli amb sal als passadissos de l'escala per espantar els esperits.

No se sap si l'explosió ha estat de gas natural o butà ni què l'ha pogut ocasionar. És per això que la Generalitat ja ha obert un expedient informatiu per investigar-ne les causes i si el pis complia totes les normes de seguretat. També el jutjat de guàrdia ha obert diligències per la possibilitat que hagi estat provocada.

Explosió seca i pànic

Els fets han passat a quarts de vuit del matí i ha provocat escenes de pànic entre els veïns. Els ocupants dels edificis pròxims al sinistrat asseguren haver sentit una gran explosió molt seca, seguida d'altres de més petites, que han fet esclatar els vidres i saltar per l'aire els envans que separaven els pisos de la primera planta.

La deflagració, que ha fet desaparèixer el segon pis de l'immoble, ha provocat un incendi que s'ha propagat als pisos més alts de l'edifici a través del pati interior i de l'escala, encara que l'estructura de l'immoble no ha resultat afectada, segons han informat els bombers. El fum ha deixat un rastre de sutge negre als dos pisos superiors al sinistrat i diversos vehicles que estaven aparcats a fora, al mateix carrer Andrade, han resultat també danyats.

Trenta-set veïns rescatats

A la zona, s'hi han desplaçat dotze dotacions de bombers, Guàrdia Urbana, ambulàncies del 061 i Mossos d'Esquadra. Els equips han aconseguit rescatar amb grues mecàniques un total de 37 veïns de l'edifici, situat al número 259 del carrer Andrade, que s'havien refugiat als balcons, fugint del fum. Una desena dels veïns desallotjats els han portat a un hotel de l'avinguda Meridiana, i la resta són a casa de familiars i al centre cívic la Palmera, al mateix barri de la Verneda, on s'ha personat l'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, per comprovar personalment com es troben els veïns, i on els afectats reben atenció psicològica.

L'estructura de l'edifici no ha quedat danyada i es preveu que els veïns puguin tornar a casa seva quan s'hagi pogut comprovar en quin estat han quedat les instal·lacions d'aigua i de gas de l'immoble, però com a mínim aquesta nit pròxima l'hauran de passar fora. Mentrestant, les autoritats esbrinen si hi ha cap veí de l'immoble que estigués fora en el moment de l'explosió i que encara no s'hagi assabentat del que hi ha passat. Els bombers ja han retirat la runa de l'edifici perquè hi puguin accedir els tècnics de les companyies de gas i aigua i la policia judicial.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Joan Saura, i la regidora de Prevenció, Seguretat i Mobilitat de la capital catalana, Assumpta Escarp, juntament amb el regidor del districte de Sant Martí, Francesc Narváez, també s'han desplaçat al lloc dels fets.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut