Dos morts en una nova jornada de protestes a Xile

El president del país ha estès l'estat d'emergència en altres regions

RedaccióActualitzat

Després de l'increment de la violència arran de les protestes per l'encariment del bitllet de metro, el president del país Sebastián Piñera va declarar l'estat d'emergència a les principals regions de Xile.

Però aquesta mesura de prevenció excepcional no ha frenat una altra jornada de protestes. Els aldarulls s'han estès per la resta de l'Estat i han ocasionat cremes de supermercats, vehicles, autobusos i, fins i tot, altercats en algunes esglésies. La xifra de detinguts ja se situava en 180 persones divendres passat.

 

Una nova jornada de protestes

Els aldarulls s'han descontrolat aquest dissabte en les regions on s'ha aplicat l'estat d'emergència. A la crema d'estacions de metro s'ha afegit la crema de supermercats, vehicles i autobusos, que ha desembocat en un clima de descontrol per tota la ciutat.

Un dels supermercats cremats a la ciutat de Santiago, Xile (Reuters)

 

Primeres víctimes mortals

Tot i que en un primer moment havia parlat de tres persones mortes, les autoritats xilenes han confirmat la mort de dues persones. La policia de la ciutat ha trobat en un dels supermercats cremats dos cossos totalment calcinats. 

 

Toc de queda i tancament de les principals vies de comunicació

El president del país ha estès l'estat d'emergència a les regions de Valparaíso, Concepción i Coquimbo i a les comunes de Rancagua, O'Higgins i La Serena. A més a més, les autoritats militars han declarat el toc de queda a la ciutat de Santiago, Valparaíso i La Concepción des de les dotze de la nit fins a les set del matí, amb la intenció de frenar els aldarulls.

 

Càrrega policial durant les manifestacions a Santiago de Xile (Reuters)

 

Amb el toc de queda, les principals vies de comunicació del país s'han vist afectades.

A banda de la suspensió del metro, també s'ha suspès la circulació d'autobusos urbans a Santiago. El pas fronterer amb l'Argentina, Los Libertadores, situat a la regió de Valparaíso s'ha tancat, i 42 vols s'han cancel·lat a l'Aeroport Internacional de Santiago.

El president Sebastián Piñera ha anunciat que suspèn l'augment del preu del bitllet de metro, però aquesta mesura no ha frenat els aldarulls.

 

Les protestes ocasionades per l'augment del bitllet de metro són la punta de l'iceberg. Xile viu un clima de descontentament social provocat per un sistema de pensions en mans d'una empresa privada, un sistema d'educació deficient, i sous baixos en relació amb el cost de vida al país.

Anar al contingut