Tribunal Constitucional
Tribunal Constitucional
Madrid

Tres magistrats del TC consideren que no els pertoca sancionar

Els tres magistrats, Adela Asua, Fernando Valdés i José Antonio Ríos, van expressar el seu desacord amb la reforma que permetrà al Tribunal Constitucional suspendre cautelarment càrrecs públics que desobeeixin les seves sentències

RedaccióActualitzat

Dures crítiques dels tres magistrats del Constitucional que van expressar el seu desacord amb la reforma que permetrà al Tribunal Constitucional suspendre cautelarment càrrecs públics que desobeeixin les seves sentències. Els tres magistrats consideren que no entra en les seves funcions la facultat de sancionar.

Aquest divendres s'han fet públics els seus vots particulars i, per exemple, la vicepresidenta del tribunal, Adela Asua, diu que no els pertoca castigar, i menys autoritats legitimades per les urnes. La magistrada creu que, amb aquesta resolució, l'alt tribunal ha "abdicat" de les seves tasques essencials davant el que anomena "implícites urgències d'estat" en la situació política actual.

Afegeix al seu escrit que s'ha adoptat una resolució que sembla molt autorrestrictiva pel que fa a la feina que ha de fer el Constitucional però que, en realitat, augmenta enormement el seu poder d'acció enfront d'altres poders. També lamenta no haver pogut arribar a un acord entre tots els magistrats per haver-se prioritzat una sentència que permetés aplicar la mesura.

Un altre dels magistrats, Fernando Valdés, creu que amb aquesta resolució no es respecta la divisió de poders i s'afegeix a Asua Batarrita lamentant les presses per tirar endavant la reforma, que han fet excloure un acord més ampli entre els membres del Constitucional.

El tercer magistrat en desacord, José Antonio Xiol, creu que amb aquesta reforma el govern espanyol ha atorgat al Constitucional una potestat que correspon a l'executiu i critica que no s'hagi tingut en compte el context polític de Catalunya amb el procés sobiranista.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut