Membres de la Sindicatura Electoral
Membres de la Sindicatura Electoral

Tres juristes i dos politòlegs per a la Sindicatura Electoral

Aquest òrgan, com la Junta Electoral en altres eleccions, ha de garantir transparència, objectivitat i drets electorals

RedaccióActualitzat

Tres juristes i dos polítòlegs. Marc Marsal, Josep Pagès, Jordi Matas,Tània Verge i Marta Alsina són els cinc membres de la Sindicatura Electoral pactats i proposats pels grups de Junts pel Sí i la CUP.

A la 1.49 de la matinada d'aquest dijous, el ple ha aprovat que siguin aquests els membres de la Sindicatura, amb 70 vots a favor, 8 en contra i cap abstenció.

La Sindicatura Electoral és un òrgan adscrit al Parlament que ha de garantir la celebració del referèndum i que es posa a funcionar avui mateix. Entre altres competències, té la de vetllar pel cens i pels resultats, i els seus membres seran els responsables de validar-ne i proclamar-ne els resultats.

La Sindicatura Electoral tindrà les atribucions que, en altres eleccions, exerceix la Junta Electoral. L'objectiu és el de garantir la transparència, l'objectivitat i els drets electorals.

Igual que la Junta Electoral, la Sindicatura s'encarregarà de resoldre reclamacions, haurà de vetllar per la imparcialitat dels mitjans de comunicació, acreditar observadors internacionals o certificar l'escrutini i el resultat de la votació.

A diferència de la Junta Electoral, que està formada per vuit magistrats del Tribunal Suprem, la Sindicatura la integren cinc experts en processos electorals. Precisament, els socialistes han criticat que no en formi part cap jutge, i Ciutadans, que els cinc membres s'hagin proposat sense que l'oposició hagi tingut temps per conèixer-ne els perfils.


La Sindicatura, també amb alteració de l'ordre del dia


JxSí i la CUP han demanat a les 23.40 hores de dimecres alterar l'ordre del dia del ple del Parlament per constituir la Sindicatura Electoral de Catalunya, perquè tingui les funcions de la Junta Electoral Central en el referèndum convocat per a l'1 d'octubre.

El diputat de JxSí Roger Torrent ha demanat el torn de paraula i ha repetit el mateix procediment que han seguit el seu grup i la CUP per aprovar la llei del referèndum hores abans: ha invocat l'article 81.3 del Parlament i ha demanat d'introduir la votació en l'ordre del dia.

 

 

Anar al contingut