Jerusalem

Tres grups palestins reivindiquen l'atemptat suïcida que ha causat 4 morts a Elat, al sud d'Israel

Almenys quatre persones han mort en un atemptat suïcida a la turística ciutat d'Elat, a la costa del mar Roig, al sud d'Israel. Tres grups armats palestins han reivindicat l'atemptat. L'atac trenca nou mesos sense atacs suïcides palestins en territori hebreu, i arriba quan la tensió entre les dues principals faccions palestines -Al-Fatah i Hamas- és més gran que mai. De fet, un portaveu de Hamas ha dit que és preferible atacar Israel que els enfrontaments entre palestins. Poc després de l'atemptat s'ha sabut que un tinent coronel a la reserva ha evitat un vessament de sang encara més gran perquè ha desviat el suïcida fora del centre en considerar-lo sospitós.

Actualitzat

Nou mesos després, els milicians palestins han reprès l'assassinat de civils israelians com a estratègia de lluita contra l'ocupació. Una estratègia que aquest matí ha acabat amb la vida de tres persones que compraven en una fleca d'Elat, la ciutat més turística d'Israel, situada al mar Roig i a tocar d'Egipte. El suïcida, un jove de 21 anys de la ciutat de Gaza, també ha mort.

L'atemptat l'han reivindicat conjuntament la Jihad Islàmica, una nova milícia anomenada l'Exèrcit dels Creients i les Brigades dels Màrtirs d'Al-Aqsa, el braç armat d'Al-Fatah, el partit del president palestí, Mahmud Abbas. I això que en les últimes setmanes Israel i sobretot els Estats Units han intentat reforçar econòmicament i militarment Abbas amb la intenció que surti guanyador en la seva lluita de poder amb els islamistes de Hamas.

La lluita no s'atura a la franja de Gaza. Avui quatre persones més han resultat mortes, i la xifra de víctimes des de dijous ja ha arribat a les 32. Les crides a la calma dels dirigents de les dues formacions no tenen cap efecte. Per cert, Hamas, tot i considerar l'atemptat d'avui una forma legítima de resistència, fa gairebé dos anys i mig que no du a terme cap acció suïcida contra Israel.

El fet que el braç armat d'Al-Fatah estigui darrere de l'atemptat pot posar en perill la cimera prevista per al mes que ve entre el president Abbas, el primer ministre israelià, Ehud Olmert, i la secretària d'Estat nord-americana, Condoleezza Rice, tot i que ja abans de fer-la no s'espera que s'arribi a cap acord d'importància.

Evitar un desastre més gran

Un tinent coronel de la reserva, Yosi Waltinsky, ha evitat que l'atemptat suïcida acabés sent una massacre en apartar el terrorista del centre i conduir-lo amb el seu mateix cotxe a un barri perifèric. El tinent, que treballa en un hotel d'Elat, ha recollit el suïcida en un carrer a prop de casa seva, pensant que també era treballador d'algun establiment hoteler, i l'ha ofert dur-lo amb el seu cotxe fins al centre. Durant el camí ha provat de mantenir una conversa, però ha detectat certa incomoditat sospitosa en el seu passatger, cosa que ha motivat que l'allunyés del centre i que truqués a la policia tot provant de guanyar temps.

Després d'enganyar-lo donant-li indicacions contràries a les que li ha demanat el suïcida, ja que li ha indicat el camí contrari cap al centre de la ciutat, li ha demanat que baixés al barri Isidor, on el terrorista ha fet esclatar quasi immediatament els seus artefactes en un forn de pa abans que la policia pogués atrapar-lo.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut