Partidàries del dret a l'avortament celebren la victòria al referèndum, aquest dimarts a Detroit, a l'estat de Michigan (Reuters)

Tres estats dels EUA aproven en referèndum blindar el dret a l'avortament

Cinc estats han aprofitat les eleccions legislatives per consultar la població arran de la sentència del Tribunal Suprem que va abolir el dret a l'avortament a escala federal

Cinc estats dels Estats Units han aprofitat les eleccions legislatives de mig mandat d'aquest dimarts per fer referèndums sobre diferents aspectes del dret a l'avortament.

Són Califòrnia, Vermont, Michigan, Kentucky i Montana i, segons els resultats provisionals, en tots haurien guanyat els partidaris de mantenir els redactats de les constitucions estatals en la matèria, tot i que les situacions i les preguntes de cada estat són molt diferents.


Conseqüència de la històrica sentència del Suprem dels EUA

Aquests referèndums s'han fet després que al juny el Tribunal Suprem dels Estats Units anul·lés el dret a l'avortament a escala federal i deixés la decisió en mans de cada estat membre.

Era un dret establert el 1973 en la sentència Roe contra Wade, de manera que la decisió va suposar un terrabastall al país perquè, després de gairebé 50 anys, ja era un dret molt consolidat.

Partidària del dret constitucional a l'avortament, aquest dilluns a East Lansing, a l'estat de Michigan (Reuters)

Califòrnia, Vermont i Michigan garanteixen el dret a avortar

A Califòrnia han aprovat la "Proposta 1" per incloure una esmena a la Constitució estatal per protegir la llibertat reproductiva de les persones "en les seves decisions més íntimes".

El mateix han fet a Vermont, on s'ha aprovat l'Esmena de la Llibertat Reproductiva, un canvi constitucional per protegir els drets reproductius, entre els quals el dret a l'avortament.

I a Michigan també han aprovat la "Proposta 3" per incloure aquest dret a la Constitució estatal, cosa que evitarà que entri automàticament en vigor una llei del 1931 que ho prohibia.

Kentucky i Montana rebutgen dificultar més els avortaments

En els altres dos estats, en canvi, en la majoria de casos l'avortament està molt restringit i s'han rebutjat propostes que perseguien dificultar i restringir encara més les possibilitats d'avortar.

A Kentucky, on l'avortament ja estava prohibit tret d'algunes excepcions, com el risc de mort de la mare, s'ha rebutjat la "Proposta 2" dels republicans per fixar explícitament a la Constitució estatal que no existeix cap dret a l'avortament.

Activistes catòlics contra el dret a l'avortament, aquest dissabte, resant davant d'un centre de planificació familiar a Westland, a l'estat de Michigan (Reuters)

El cas extrem de Montana

I a Montana també s'ha rebutjat una proposta de llei per declarar legalment com a persones amb tots els drets els fetus o nadons "nascuts vius" en qualsevol moment de la gestació.

Era una proposta basada en la creença dels activistes contra l'avortament que es deixen morir nadons acabats de néixer, i buscava criminalitzar els professionals sanitaris.

En cas d'haver-se aprovat, se'ls hauria pogut condemnar a penes de 20 anys de presó i multes de més de 50.000 euros per no haver fet prou per mantenir els fetus en vida.

Kansas ja va votar mantenir el dret a l'avortament

L'estat de Kansas ja va aprofitar les primàries de l'estiu per pronunciar-se sobre el dret a l'avortament i ho va fer amb una clara majoria favorable a mantenir el text constitucional sobre el dret a l'avortament.

 

Referèndums a 36 estats

Aprofitar les jornades electorals per fer referèndums és una tradició molt arrelada als Estats Units, i aquestes de mig termini no han estat una excepció: n'hi ha hagut a 36 estats.

A banda de l'avortament, els referèndums s'han fet per l'ús recreatiu de la marihuana, els sistemes electorals de diferents estats o l'abolició de les restes d'esclavitud que hi ha al sistema penitenciari.

Cartell publicitari contra el dret a l'avortament, aquest diumenge a Detroit, a l'estat de Michigan (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsAvortament Eleccions Estats Units
Anar al contingut