L'edifici Xifré d'Arenys de Mar acull les oficines municipals d'Educació i Serveis Socials (CCMA)

Tres edificis públics d'Arenys de Mar tenien la llum punxada des de fa deu anys

Endesa ha tallat la llum a dos edificis municipals i manté la del que acull les ambulàncies del SEM i oficines d'educació i serveis socials

Endesa ha tallat la llum a dos edificis municipals d'Arenys de Mar, al Maresme, que ara funcionen amb un generador. La companyia assegura que fins a tres edificis municipals i part de l'enllumenat públic tenien la llum punxada des de feia 10 anys.

El més gran i que continua amb subministrament d'Endesa és l'edifici Xifré, per no afectar els serveis essencials, ja que acull les oficines municipals d'Educació i Serveis socials i també és on tenen la base les ambulàncies del SEM, el Servei d'Emergències Mèdiques.

L'edifici Xifré va ser donat a la població d'Arenys de Mar per un empresari indià perquè fos un hospital, que va funcionar com a tal fins al 1866, i des de llavors ha tingut diversos usos.

Dimarts diversos inspectors d'Endesa s'hi van presentar amb la intenció de tallar-hi la llum i van comunicar la situació a l'Ajuntament.

El requeriment per frau elèctric ha agafat per sorpresa l'equip de govern d'Arenys de Mar, a només dos mesos de les eleccions. Han demanat un informe complet a Endesa i han obert una investigació "per depurar responsabilitats, perquè és molt greu", segons ha admès l'alcaldessa, Annabel Moreno Nogué.

L'Ajuntament d'Arenys, que ha obert una investigació per depurar responsabilitats (CCMA)

Segons l'Ajuntament, Endesa els ha explicat que el trasllat d'una estació transformadora per poder ampliar el CAP és el que hauria motivat aquesta "actuació d'ofici", tot i que els avisos per les irregularitats es remunten a fa deu anys.

Segons el consistori, l'enginyer municipal en tenia constància i fins i tot un projecte per regularitzar els serveis, sense que el materialitzés.

L'Ajuntament descarrega responsabilitats en el tècnic municipal i l'alcaldessa s'ha defensat així:

"Els polítics som responsables polítics, però m'he de refiar dels tècnics i no puc estar comprovant si estem donats d'alta tots els edificis municipals dels serveis de llum o d'aigua"

Tampoc tenien contractada la llum l'edifici Sert, on hi ha el centre d'estudis Salvador Espriu, i un mòdul on hi ha altres serveis municipals. A la part d'enllumenat públic que estava punxada tampoc s'ha tallat el subministrament d'Endesa.

Ara es prioritza com regularitzar el servei i assumir la despesa derivada que l'Ajuntament deu a la companyia. Un cop es resolgui la situació, es tractarà d'analitzar quines conseqüències internes se'n deriven.

A Catalunya l'any passat es van rebre 62.000 denúncies per frau elèctric. Endesa va començar un total de 18.612 expedients per frau, 13.698 dels quals es van localitzar a la província de Barcelona i 746 estaven relacionats amb connexions per cultius de marihuana.

Anar al contingut