Tres dones assassinades en una sola nit: crida a "acabar amb el terrorisme masclista"

El Ministeri de l'Interior ordena a la Policia intensificar les mesures de protecció a les víctimes de violència masclista davant el repunt de casos aquest mes

RedaccióActualitzat

S'investiguen tres feminicidis més en menys de 24 hores, que s'afegeixen al balanç d'un desembre negre pel repunt de crims masclistes, amb deu dones assassinades i tres casos més, pendents de confirmar.

En les últimes hores, ha mort assassinada la María Elena, de 34 anys i embarassada de 9 mesos a Escalona, Toledo. La Guàrdia Civil ha detingut la seva exparella, un home de 52 anys, que l'hauria matat dimecres al vespre --a ella i al nadó-- davant dels dos altres fills adolescents que compartien. Ell tenia antecedents de violència masclista des del 2009, però l'ordre de protecció estava inactiva. 

També aquest dimecres a la nit, a Puente de Vallecas, a Madrid, una noia de 20 anys ha estat assassinada per l'exparella de la seva mare, un home de 37, que tenia una ordre d'allunyament. 

I a Benidorm, a Alacant, la policia ha detingut un noi de 22 anys per la mort de la seva parella, que la matinada d'aquest dijous ha caigut d'un sisè pis.

Aquests casos, juntament amb l'assassinat dimecres d'una dona a Bilbao i la dona trobada morta després d'un incendi a Sòria diumenge, es podrien sumar al balanç de crims masclistes confirmats d'aquest desembre a Espanya, un dels més tràgics dels últims anys, amb un final d'any especialment cru coincidint amb els dies de Nadal.

Ja s'han confirmat els casos de Bilbao i Toledo i el recompte podria pujar amb els que s'estan investigant. 

La xifra de dones assassinades aquest desembre seria la pitjor des del 2003, quan es van començar a registrar aquestes víctimes de forma oficial. 


Una de cada tres víctimes havia denunciat

A Catalunya, l'any es tanca amb 12 feminicidis. I un terç de les dones mortes havia denunciat el seu assassí, però cap tenia mesures de protecció vigents.

Segons l'advocada especialitzada en violència masclista Sònia Ricondo Garcia el sistema és massa lent i no funciona com hauria de fer-ho: "Quan les dones no denuncien, el que veiem és que hi ha una manca de confiança en el sistema judicial, però quan ho fan i fins i tot s'ha aprovat alguna mesura cautelar penal per protegir-la, veiem que aquestes mesures són insuficients".

Afegeix que cal un seguiment que no hi és: "No podem instruir uns processos judicials de dos o tres anys, perquè no arribem a protegir aquesta persona", conclou.

Fernando Grande-Marlaska de perfil en la roda de premsa aquest dijous
Fernando Grande-Marlaska ha comparegut d'urgència aquest dijous (EFE/ Borja Sánchez-Trillo)

Marlaska: "Acabar amb el terrorisme masclista és un objectiu de país"

Davant aquest repunt de casos, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska ha comparegut d'urgència i ha ordenat als cossos de seguretat intensificar la vigilància contra la violència masclista, recordant-los "el necessari i estricte compliment de les mesures de seguiment i protecció".

Un total de 31.161 dones es troben dins del Sistema de Seguiment Integral en els Casos de Violència de Gènere (VioGen), de les que 17 d'elles es troben en risc extrem i 706 en risc alt, amb mesures de protecció reforçades.

En el cas de les 17 dones en risc extrem, tenen protecció permanent i física, mentre que les 706 que tenen un risc alt tenen seguiment personal continuat, tant elles com els seus fills.

"Ja ha arribat el moment de dir prou. La societat ni pot ni ha de permetre una successió d'assassinats com la que patim aquests dies. Cada ciutadana i ciutadà ha de comprometre's en la lluita contra la violència masclista", ha declarat el ministre.

Marlaska ha afegit que "acabar amb el terrorisme masclista és un objectiu de país, d'Estat" que assegura que assumeixen "com a compromís prioritari". 

"Tots i cadascun de nosaltres hem de convertir-nos en responsables de la seguretat de les dones", ha dit. I, sense fer referència explícita a l'extrema dreta, ha apuntat: "Determinats discursos negacionistes que han aparegut els darrers temps no ajuden. Són un intent de tornar a passats més obscurs".
 

Concentració a Madrid contra els crims masclistes 

Un centenar de persones s'han concentrat aquest dijous al vespre a Madrid, davant del Ministeri de Justícia, en protesta pel degoteig de crims masclistes.

Un centenar de persones s'han concentrat a Madrid contra el degoteig d'assassinats masclistes
Un centenar de persones s'han concentrat a Madrid contra el degoteig d'assassinats masclistes (Europa Press/Fernando Sánchez)

Les manifestants --convocades per la Comissió 8M del Moviment Feminista de Madrid-- han demanat que es revisin les mesures de protecció a les víctimes, tenint en compte que la meitat de les dones mortes havien denunciat el seu agressor.

Les activistes han criticat els jutges que o bé havien decidit no tramitar les seves denúncies o bé havien decidit que no els calia protecció.
 

Com demanar ajuda

Per demanar ajuda en cas de violència masclista hi ha un telèfon específic d'atenció i informació: 900 900 120. Funciona les 24 hores del dia tots els dies de l'any, atén consultes i urgències, és gratuït, no queda registrat al mòbil i és confidencial. 

També hi ha disponible el WhatsApp 601 00 11 22, que ofereix informació i assessorament. I, en cas d'emergència davant d'una agressió, també es pot trucar al 112.

Si es vol denunciar, es pot anar a la policia o directament als jutjats especialitzats en violència de gènere, on les dones tenen el dret de ser assistides per un advocat d'ofici independentment de la seva situació econòmica.

ARXIVAT A:
Violència masclistaFernando Grande-Marlaska
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut