Imatge de recurs de la Policia Nacional de les Balears
Una comitiva europea visita Palma aquesta setmana per informar-se de l'operació

Tres detinguts relacionats amb la xarxa d'explotació sexual de menors tutelats a Mallorca

L'operació Gènesi, iniciada el 2019 arran de la violació en grup d'una menor tutelada, ha portat a la detenció d'una vintena de persones

Actualitzat

La Policia Nacional ha detingut tres persones, dos homes i una menor, relacionades amb la xarxa d'explotació sexual de menors tutelats a Palma destapada el 2019. Les detencions coincideixen amb la visita d'una comitiva de la Unió Europea aquesta setmana per informar-se sobre els casos d'explotació i abusos sexuals a menors tutelats que s'investiga a les Balears. 

Els detinguts estan acusats de delictes de corrupció de menors, provocació sexual i abusos, arran de la desaparició d'una jove d'un centre de menors, una investigació que s'inclou en l'anomenada operació Gènesi, que porta la Unitat d'Atenció a la Família (UFAM) amb la col·laboració i coordinació de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS).

En el marc d'aquesta operació, la policia va investigar la denúncia de la desaparició d'una menor, que va ser localitzada i reintegrada al centre. Els agents van comprovar que havia mantingut relacions sexuals amb diversos homes i que, en alguns casos, la víctima havia estat drogada per deixar-la inconscient. La noia hauria estat captada per una altra menor del seu entorn que ja tenia antecedents pels mateixos fets. 

La policia ha identificat i detingut un home de 43 anys com a presumpte autor d'un delicte de corrupció de menors i provocació sexual; un altre home de 20 anys com a presumpte autor d'abús sexual; i la menor d'edat --que hauria mediat entre aquests homes i la víctima i hauria rebut diners per una de les trobades sexuals--, com a presumpta autora d'un delicte de corrupció de menors.

L'operació Gènesi es va iniciar el 2019 arran de la investigació de la violació en grup d'una menor de 14 anys tutelada la nit de Nadal a Palma. En aquell moment la policia va detenir 7 persones, de les quals sis eren menors, i va destapar almenys 16 casos en els quals s'havien explotat sexualment, --15 noies i un noi--, que estaven tutelats. Haurien mantingut relacions sexuals amb homes en el que es coneix com a "sugar daddy", a canvi de diners o articles cars, i que fins i tot a algunes d'elles els haurien ofert participar en una pel·lícula de contingut pornogràfic.

La policia assenyala en el comunicat que la investigació continua oberta, ja que no es descarten noves detencions ni la identificació de més víctimes.
Des del setembre del 2021 s'han produït més d'una vintena de detencions per corrupció de menors a Mallorca, la major part es van fer l'estiu passat.

ARXIVAT A:
Illes BalearsMenorsAgressió sexualPolicia Nacional
Anar al contingut