Hospital Clínic de Barcelona
Hospital Clínic de Barcelona
Barcelona

Tres de cada deu víctimes de violació asseguren haver perdut la consciència abans, segons dades del Clínic

Les violacions a Barcelona ciutat han crescut un 10% el 2016 respecte al 2015

RedaccióActualitzat

Les violacions a Barcelona ciutat han crescut un 10% el 2016 respecte al 2015. Es tracta d'estadístiques de l'Hospital Clínic de Barcelona, que és el centre de referència en l'atenció de les víctimes d'agressions sexuals greus a la capital catalana, que xifra els casos d'aquest any en 231.

Des del Clínic adverteixen que tres de cada deu víctimes asseguren que han perdut la consciència i no poden recordar res del que ha passat.

Es tracta del que es coneix com a submissió química, és a dir, pèrdua de consciència per l'ús de substàncies que invaliden les víctimes. El president de la Comissió Intrafamiliar i de Gènere del Clínic, Manel Santiñá, ha explicat a Catalunya Ràdio que en els últims 5 anys s'ha notat un increment important d'aquests casos:

"Les dones que es desperten en un lloc desconegut, malvestides o despullades, i que han estat agredides sexualment, manifesten, generalment, que no són conscients d'haver pres res, que els hi han posat alguna cosa a la beguda o ni tan sols això. Expliquen que no saben realment què els ha passat."

Pel que fa a les causes de la pèrdua de consciència, el doctor Manel Santiñá apunta a l'alt consum d'alcohol, també combinat amb drogues no sempre consumides de manera voluntària.

"Ja només el fet de consumir moltes copes d'alcohol, si estàs en un tractament mèdic o si a més et prens alguna altra cosa, això ja produeix una submissió química, perquè perds el control del que fas."

De fet, un 70% de les víctimes admet haver consumit alcohol, i d'aquestes una tercera part també han pres drogues, ja sigui de manera voluntària o involuntària.


El cànnabis és la droga que més es detecta, seguida de les benzodiazepines, les cocaïna, les amfetamines, els opiacis i la metadona.

Anar al contingut