Tres comarques sota vigilància pel virus del Nil occidental en un estiu ple de mosquits

El virus del Nil occidental es transmet a través dels mosquits i generalment causa els símptomes d'una grip d'estiu, però en un 1% dels casos pot ser mortal

Georgina PujolActualitzat

La primavera i les altes temperatures fan proliferar els mosquits que transmeten la febre del Nil Occidental. Per això les autoritats pertinents ja han activat el protocol de vigilància a tres comarques catalanes: l'Alt Camp, el Baix Camp i el Segrià. Generalment causa els símptomes d'una grip d'estiu, però en un 1% dels casos pot ser mortal.

Ara que comença la temporada de mosquits, és el moment de vigilar les malalties que transmeten als humans. El virus del Nil occidental es transmet a través dels mosquits, tot i que els ocells en són el reservori natural, allà on el virus es multiplica.

Els mosquits infectats poden picar tant persones com cavalls. I, en la majoria de casos, les que es contagien amb la febre del Nil poden ser asimptomàtiques o bé tenir d'una mena de grip d'estiu, com explica a TV3 Jordi Figuerola, investigador de l'estació biològica de Doñana del CSIC:

"El problema és aquest menys de l'1% que pot desenvolupar encefalitis, meningoencefalitis i que pot acabar amb la mort."

A Andalusia és on hi ha hagut un parell de brots greus. L'any 2020, va haver-hi més de 77 persones afectades, d'entre les quals 8 van morir. I l'any passat, malgrat que va circular menys, 6 persones es van infectar amb el virus i una d'elles va morir.

Les altes temperatures fan proliferar fan proliferar els mosquits que transmeten la febre del Nil Occidental (Europa Press/Joseph Hoyt)
Les altes temperatures fan proliferar els mosquits que transmeten la febre del Nil occidental (Europa Press/Joseph Hoyt)

I a Catalunya, l'estiu passat es van detectar mosquits positius a Riudoms, al Baix Camp. En una explotació hípica d'aquesta població, va haver-hi un focus de la malaltia en un cavall. Es van activar els protocols d'alerta i, aquest any, continuen vigents a càrrec del servei de Prevenció en Salut Animal del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Departament de Salut, i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA) de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).

La investigadora de l'IRTA-CReSA Núria Busquets assenyala que fins ara s'ha detectat a les demarcacions de Tarragona i Lleida:

"El virus del Nil occidental l'hem detectat a la província de Tarragona, a les comarques de l'Alt i el Baix Camp, i a la província de Lleida, al Segrià. Per tant, són zones d'especial vigilància. Es transmet majoritàriament pel mosquit comú, s'anomena 'Culex pipiens', que és el mosquit que tenim aquí des de fa molts i molts anys".

La transmissió a llarga distància es produeix a través dels ocells infectats. El virus es va reproduint durant 7-10 dies a la sang dels ocells. Durant aquest període és quan poden contagiar, i més si es traslladen de zona.

Anàlisi de mosquits per saber si estan infectats del virus del Nil occidental
Anàlisi de mosquits per saber si estan infectats del virus del Nil occidental

"Sabem per les dades dels darrers anys i les últimes seqüències d'ARN que aquest virus s'està movent entre Itàlia, França i Espanya", assegura Jordi Figuerola.

L'emergència climàtica ha fet que el virus de la febre del Nil occidental s'hagi anat expandint cap als països del nord els darrers anys. I, actualment, es troba en zones on mai no s'havia registrat abans. Com per exemple, a Alemanya i a Holanda.

Els experts demanen que s'extremin les precaucions per evitar les picades de mosquits, especialment a les zones on ja se l'ha detectat, com ara fer ús de repel·lents, mosquiteres i vestir amb màniga llarga i pantalons fins als turmells. Això pel què fa a nivell personal. També fan una crida a les administracions municipals perquè tinguin més cura dels embornals i dels indrets on el mosquit comú, que és l'espècie que la transmet, fa servir com a espais de cria.

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut