Un moment de la cerimònia a la Sagrada Família (Laia Mestre/TV3)

Tres càrrecs de l'Ajuntament i la Generalitat eren a l'acte massiu de la Sagrada Família

Albert Batlle i Khalid Ghali, de l'Ajuntament de Barcelona, i Xavier Bernadí Gil, del Departament de Justícia, van assistir a l'acte en què hi havia gairebé 600 persones

Actualitzat

Tres alts càrrecs de l'Ajuntament i la Generalitat van assistir com a públic a l'acte amb gairebé 600 persones que es va fer aquest dissabte a la basílica de la Sagrada Família, segons ha confirmat l'arquebisbat de Barcelona.

Es tracta del tinent d'alcalde de Prevenció i Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle; el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, Khalid Ghali, i Xavier Bernadí Gil, director general de Dret i d'Entitats Jurídiques del Departament de Justícia.

Segons un comunicat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle va assistir a l'acte convidat per l'arquebisbat de Barcelona i hi va anar a títol personal. El consistori també ha justificat la presència del comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós, Khalid Ghali, perquè assisteix a tots els actes de caràcter religiós on el conviden.

L'Ajuntament assegura que "la possibilitat de celebració d'actes la marca la Generalitat, així com les condicions en què es duen a terme i els aforaments, sense establir límits ni topalls".

Albert Batlle, entre els assistents a l'acte (TV3)

Des de Justícia, també confirmen que Bernadí era a l'acte i apunten que, "com que hi era, vam podem traslladar el malestar i la inoportunitat d'aquesta desproporcionada concentració de persones en plena pandèmia".

També ha dit en un tuit que portarà al Procicat una proposta perquè no es puguin reunir més de cent persones, encara que sigui en espais grans.

L'acte es va celebrar malgrat les restriccions vigents per lluitar contra la Covid, que inclouen el confinament perimetral de cap de setmana, el toc de queda nocturn i el tancament de bars, restaurants, centres esportius i culturals.

L'Arquebisbat de Barcelona i l'Associació d'Amics de Joan Roig i Diggle, organitzadors de l'acte litúrgic, asseguren sentir-se desconcertats per la resposta d'algunes autoritats després de la cerimònia. Diuen que "feia setmanes, totes les institucions havien rebut una invitació" a la missa.

En un comunicat, l'Arquebisbat de Barcelona s'adhereix a la petició del món de la cultura i de la restauració perquè el més aviat possible es pugui reprendre la seva activitat econòmica.


Pluja de crítiques

La celebració de la beatificació de Joan Roig Diggle, amb una assistència de gairebé 600 persones, va despertar les crítiques aquest dissabte sobretot del sector cultural, que ha hagut de tancar cinemes, teatres i sales de concert com a mesura de prevenció dictada per les autoritats.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va qualificar "d'injustificables" aquest mateix dissabte les imatges de la Sagrada Família amb gairebé 600 persones i va anunciar que s'obriria expedient per veure si s'havien complert totes les mesures de protecció per evitar contagis de la Covid en l'organització i el desenvolupament de l'acte.

Vergés va dir en un tuit: "L'estat d'alarma del govern espanyol no ens permet suspendre actes religiosos, però el dret a culte no pot passar per sobre del sentit comú i de la protecció de la salut."

Per la seva banda, el vicepresident i president en funcions, Pere Aragonès, ha dit en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio aquest diumenge que "es va emprenyar" quan va veure les imatges de la polèmica missa.

Aragonès ha explicat que l'acte de beatificació de Joan Roig Diggle no tenia l'autorització expressa del Procicat perquè aquest òrgan no autoritza cap acte sinó que dona directrius genèriques, en aquest cas la reducció de l'aforament al 30%. Però el vicepresident ha dit que una cosa és una església de barri i una altra cosa que es congreguin centenars de persones. "Quan és una església tan gran que pot mobilitzar tanta gent, això ho haurem de revisar", ha dit.

També l'expresident de la Generalitat Quim Torra ha piulat sobre la celebració de la missa: "Incomprensible i inacceptable", ha escrit.

ARXIVAT A:
Coronavirus Sagrada Família
Anar al contingut