Sara Pastoriza, exbombera voluntària del parc d'Agramunt
Sara Pastoriza va treballar de bombera voluntària al parc d'Agramunt fins al juliol

Tres bomberes voluntàries expulsades en període d'alletament seran readmeses

La Generalitat reconeix l'error d'haver-les expulsat per no complir les hores mínimes exigides

El Departament d'Interior admet errors en l'expulsió de bombers voluntàries per no complir les hores mínimes exigides, tot i que havien al·legat que estaven alletant els fills.

La Generalitat readmetrà tres bomberes que van perdre la feina després de ser mares.

És el cas de Sara Pastoriza. Treballava al parc de bombers voluntaris d'Agramunt fins al juliol, quan el departament la va fer fora del cos per no complir les hores que havia de treballar o estar disponible, gairebé 900 l'any, en compliment d'un decret de principis del 2020.

"Va passar que jo, durant el 2019 ,vaig tindre un segon infant. Vaig estar alletant el meu fill fins fa quatre o cinc mesos i, clar, jo no podia dedicar totes aquestes hores als bombers", explica.

Aquest va ser el principal argument per al·legar contra la seva expulsió, però no se'n va sortir i Interior li va tornar a revocar el nomenament com a bombera voluntària, decisió també recorreguda i pendent de resoldre.

"Soc infermera i he estat doblant torns"

Míriam Calvet treballava fins fa poc al parc de bombers d'Almacelles
Míriam Calvet treballava fins fa poc al parc de bombers d'Almacelles

També han expulsat del cos, tot i que al·legat ser mare lactant, Míriam Calvet, que fins fa poc treballava al parc d'Almacelles i va haver de reduir les hores a bombers també per la feina de sanitària en plena pandèmia:

"Les meves hores disponibles es van reduir considerablement perquè et dediques a la criança dels nens, a l'alletament. A això li hem de sumar que jo soc infermera i treballo al SEM, a l'hospital, hem passat època de pandèmia, hem estat doblant torns."

Interior diu que aquesta última queixa no l'atendrà perquè no li consta l'al·legació per lactància; però, en canvi, sí que readmetrà tres expulsades, com la d'Agramunt.

El govern reconeix que l'expulsió va ser injusta

"Hauríem d'haver estimat les al·legacions presentades per una situació de lactància o de maternitat, però no ho varen fer perquè només van mirar quin era el número d'hores de disponibilitat", admet Joan Navarro, subdirector general d'Administració i Recursos Humans de Bombers.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha piulat que calia corregir aquesta "decisió injusta":

 

Els bombers volen que es depurin responsabilitats

L'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya assegura que hi ha més de casos en què la lactància els ha impedit complir les hores de feina que reclama Interior i demanen "cessaments" pel "desgavell" en la gestió del cos.

De fet, consideren el mínim excessiu per a tothom, no només per a mares lactants, i argumenten que ja ha provocat més d'un centenar d'expulsions.

 

Anar al contingut