Hamburg

Tres aspirants amb poc carisma i crítics amb la immigració aspiren a succeir Merkel

Aquest cap de setmana la CDU decideix qui dirigirà el partit amb l'atenció posada en la pujada de l'ultradretà Alternativa per Alemanya

Oriol SerraActualitzat

Aquesta setmana, la Unió Cristianodemòcrata (CDU) tancarà una era.

Després d'estar 18 anys liderat per Angela Merkel, el principal partit conservador d'Alemanya renovarà el lideratge en el congrés extraordinari que se celebra a Hamburg aquest divendres i aquest dissabte:

 


Tres finalistes

Per succeir Merkel al capdavant de la CDU hi ha tres finalistes, que han mirat de marcar perfil durant una campanya d'eleccions primàries insòlita a la història del partit.

Són Friedrich Merz, Annegret Kramp-Karrenbauer i Jens Spahn, que es disputen la successió de Merkel i el lideratge d'un partit que s'ha mantingut al poder de la República Federal d'Alemanya des del 2005, sempre formant coalició amb altres partits menors.


Una decisió històrica

La decisió de la cancellera Merkel de deixar la presidència de la CDU i mantenir el càrrec de cancellera és històrica.

Fins ara els dos càrrecs sempre s'havien simultanejat o, en tot cas, el president o presidenta del partit havia estat el candidat o candidata a la cancelleria.

En un moment especialment crític del partit (les enquestes donen menys del 30% del suport electoral a la CDU) els cristianodemòcrates alemanys necessiten resituar-se davant l'embranzida de la ultradreta, representada per Alternativa per Alemanya (AFD) i la nova empenta dels Verds, els quals estan ocupant posicions del centre liberal.


Preparar el relleu

Angela Merkel intentarà allargar al màxim possible el seu mandat per donar temps de preparació al seu relleu.

Probablement Merkel no podrà acabar la legislatura. La pròxima prova de foc seran les eleccions europees del maig. El llistó del 40% serà determinant: si la CDU no l'assoleix, unes eleccions avançades a Alemanya d'aquí a un any són més que previsibles.

Aquest divendres, un miler de delegats de la CDU decideixen en votació qui volen que lideri el partit i, per tant, qui consideren que ha d'esdevenir candidat o candidata a la cancelleria a les pròximes eleccions.


"El retornat" neoliberal i milionari

Friedrich Merz és el favorit d'alguns barons del partit, com és el cas de l'exministre i president del Bundestag, Wolfgang Schäuble. Merz, de 63 anys i milionari, és advocat i assessor de fons d'inversió i gestors de capitals.

 

Ha confessat que a la nord-americana Black Rock ingressa un milió d'euros bruts anuals. Té un jet privat i és un neoliberal retornat al partit després d'haver passat 9 anys a l'empresa privada.

Abans havia estat president del grup parlamentari conservador al Parlament federal alemany.


La "mini-Merkel" catòlica i més conservadora

Annegret Kramp-Karrenbauer, àlies "AKK", és l'única dona que aspira a succeir Merkel al capdavant de la CDU. Té 54 anys i una dilatada experiència governamental a nivell regional.

 

El seu darrer càrrec: primera ministra de l'estat federat de Saarland i des del febrer d'aquest any, secretària general del partit.

Hi ha qui l'anomena la "mini Merkel", però el seu tarannà és clarament més conservador i és important tenir en compte les seves profundes conviccions catòliques, contraposades amb el luteranisme de Merkel.

És la més ben valorada per l'electorat, segons les enquestes.


El "modern" nacionalconservador

Jens Spahn és el candidat amb menys possibilitats i, per tant, el que podria donar la campanada. Amb 38 anys també és el més jove. Banquer de professió, catòlic i casat amb el seu marit des de fa dos anys.

 

És l'actual ministre federal de Sanitat. El seu estil és provocador, i reivindica que la CDU es descarregui del pes de la moralitat en qüestions com la immigració.

Spahn, tot i ser conservador com els seus rivals, es perfila com el candidat jove, modern i màxim defensor de la digitalitizació urgent que necessita Alemanya.


Poc carisma i crítics amb la política migratòria

Els tres finalistes al relleu d'Angela Merkel comparteixen perfils baixos i amb poc carisma, ja sigui per la seva manca d'experiència, la seva imatge negativa o l'absència d'un projecte definit.

Tots tres arriben en un moment d'hores baixes en una CDU que ha de trobar el seu espai en plena transformació del mapa polític alemany amb una fragmentació màxima a la cambra baixa.

Tots tres són distants i crítics amb la política migratòria de Merkel. Saben que només així poden recuperar l'electorat perdut a favor de l'AFD. Però la crisi de refugiats no és l'únic problema de la CDU.

També ho són l'eixamplament de la tisora entre rics i pobres a Alemanya, la pèrdua de poder adquisitiu de la classe mitjana, la crisi de l'habitatge o la mala gestió de la crisi del dièsel. És l'herència que els deixa Angela Merkel.

ARXIVAT A:
AlemanyaAngela Merkel
Anar al contingut