Treballar 15 hores a la setmana, una utopia vaticinada el 1930 per a l'any 2030

Bregman recupera l'objectiu d'una setmana de 15 hores que va pronosticar Keynes

RedaccióActualitzat

Podríem treballar només 15 hores la setmana en comptes de les 40 actuals? És el que sosté el jove historiador Rutger Bregman. Assegura que el progrés tecnològic ho permet, i no és el primer que ho diu. Avala les seves tesis fins i tot amb prediccions del famós economista John Maynard Keynes.

L'historiador Rutger Bregman assegura que per treballar menys hores només cal repensar el treball i crear ocupacions que realment generin valor i riquesa per a la societat.

Bregman recorda en el seu llibre "Utopia per a realistes" que, a principis del segle XX, la mecanització va permetre a Henry Ford implantar la setmana laboral de cinc dies a les seves fàbriques. Era un avanç significatiu que va fer pensar que el progrés tecnològic portaria a un futur on es reduiria al màxim el temps de treball.

 

Bregman recupera l'objectiu d'una setmana de 15 hores:

"La setmana laboral de 15 hores ve d'un assaig de l'economista John Keynes del 1930. Va predir que el 2030 tindríem una setmana laboral de només 15 hores. I el que és fascinant és que no va ser l'únic que pensava que passaria. Gairebé tots els economistes, tots els sociòlegs, tots els experts van predir que treballaríem cada cop menys, menys i menys."

I per què no ha passat? Diu que des dels anys 80, la situació es va capgirar a causa del consumisme i de l'augment de professions que no aporten res a la societat.

"Tota la gent de la meva generació, gent jove, molts d'ells són molt llestos, amb molta ambició, però estan pensant en un nou producte financer destructiu, que només destrueix riquesa, o estan pensant com fer que la gent faci clic en més anuncis quan treballen per a Google o Facebook."

 

Bregman considera que el principal problema d'avui és que no hi ha idees sobre com es vol que sigui el futur. Per contrarestar-ho proposa una societat amb una renda bàsica universal, per repartir millor la riquesa:

"Primer, aquest missatge és boig, la gent l'ignora, després el combat, i, més tard, comença a conquerir el món. Així és com sempre es progressa."

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut