La ministra Yolanda Díaz a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres (EFE/Rodrigo Jiménez)

Treball vol crear un gran portal d'ocupació amb la transformació digital del SEPE

Les empreses hauran de comunicar les vacants de feina i es designaran tutors en alguns aturats, segons el projecte del govern espanyol per modernitzar l'organisme i "corregir ineficiències"

Actualitzat
TEMA:
Atur

El SEPE, el servei públic d'ocupació estatal, s'ha de convertir en "una gran agència pública" de col·locació, segons la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz.

De moment, el Consell de Ministres d'aquest divendres ha aprovat un avantprojecte de llei d'ocupació per transformar aquest organisme que depèn del Ministeri de Treball i que va substituir l'INEM.

Hauria de ser l'equivalent públic d'empreses com Infojobs, amb la futura creació d'un portal d'ocupació amb ofertes de feina de tot l'Estat.

Ara s'obre un període de consultes i amb un paper clau de les comunitats, que tenen part de les competències transferides. Caldrà la coordinació de tots els serveis d'ocupació de les comunitats. Això inclou el SOC, el Servei d'Ocupació de Catalunya.

L'objectiu del govern és corregir les "enormes ineficiències que té" i impulsar la intermediació laboral. Per això caldrà "digitalitzar-lo de dalt a baix" i guanyar en "rapidesa, agilitat i flexibilitat", segons la ministra.

Segons Yolanda Díaz, amb aquesta nova agència per a l'ocupació una persona a l'atur podrà accedir a qualsevol oferta de treball d'arreu de l'Estat.

Comunicar les vacants

Les empreses estaran obligades a comunicar les vacants als serveis d'intermediació, com també ho estaran les agències de col·locació privades i les administracions. Aquestes vacants es posaran a disposició de les persones que demanen feina en una plataforma digital estatal.

Això, que es recull en l'avantprojecte aprovat en primera lectura al Consell de Ministres, oferirà "transparència en el funcionament del mercat de treball", segons la ministra Díaz.

Es donarà més pes a l'anàlisi de dades i a la intel·ligència artificial per "ser capaços de corregir les discriminacions" en la carrera laboral ràpidament. El principi de no discriminació considerarà col·lectius prioritaris els migrants, persones madures, sol·licitants de protecció internacional, minories ètniques o dones víctimes de violència de gènere, entre d'altres.

El SEPE s'ha de "digitalitzar de dalt a baix", segons la ministra de Treball (CCMA)


Tutors per als aturats

La nova Agència Espanyola de Col·locació oferirà un catàleg de serveis amb perfils individualitzats i hi haurà tutories individuals de les persones que busquen feina i necessitin aquesta supervisió. No serà per a tothom.

Segons fonts del ministeri, Espanya s'ha compromès amb la Comissió Europea a tenir 7.000 orientadors per atendre un milió de persones, un objectiu que es planteja per a l'any 2024.

La reforma del SEPE respon a les advertències de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) sobre la dificultat per mesurar l'eficiència i els resultats de les polítiques d'ocupació i també a les recomanacions per país de la Unió Europea.

El canvi preveu tutories individuals per a algunes persones que busquen feina (CCMA)

També es farà assessorament i acompanyament "per primera vegada, amb recursos públics, a totes aquelles persones que tinguin un projecte empresarial", ha avançat la ministra.

Per tant, qui opti per l'autoocupació tindrà una "auditoria de viabilitat" per poder emprendre amb garanties, segons el Ministeri de Treball.

L'avantprojecte també contempla la creació de l'Oficina d'Anàlisi de l'Ocupació, per oferir assessorament sobre les polítiques d'ocupació, no només per als aturats, sinó "per a la societat en conjunt".

La ministra de Treball ha quantificat en més de 7.600 milions d'euros el pressupost destinat a les polítiques actives d'ocupació. La creació de l'Agència s'hauria d'aprovar a finals de l'any que ve.
ARXIVAT A:
Atur
Anar al contingut