Dos migrants travessant els Alps de nit per poder arribar a França
Dos migrants travessant els Alps de nit per poder arribar a França
Bardonecchia

Travessar els Alps de nit en ple hivern, la ruta perillosa de desenes de migrants

Per a molts d'ells és el primer contacte amb la neu, i segueixen el camí per poder passar d'Itàlia a França

Esther MiróActualitzat

El tancament de la frontera de Ventimiglia, entre Itàlia i França, aboca alguns migrants a travessar els Alps a peu, en ple hivern i jugant-se un cop més la vida, per arribar al seu destí.

És el cas de l'Ibrahim i el Cissé, de Guinea. Caminen per la muntanya nevada de nit, que és dur, sobretot quan és la primera vegada que veuen la neu. Quan s'ha creuat un desert i s'ha travessat el mar en condicions penoses de Líbia a Itàlia, però, aquest sembla només un últim escull que cal superar.

 

Tots dos fan com molts altres abans d'ells. Acaben girant cua i accepten un plat calent dels mateixos voluntaris que poc abans els havien intentat dissuadir de passar els 12 quilòmetres de fort pendent fins a França, pels Alps. Ara han entès allò que els explicaven sobre el perill de mort o d'amputació per congelació.

Mohamed, migrant de Burkina Faso, ha entès el risc que corre:

"No creuaré així, és molt perillós. Caminaràs amb neu fins a París? Pots perdre un peu, i què fas si et falta un peu? També pots morir, no està bé."

Des que es va tancar el pas fronterer de Ventimiglia, cada dia una dotzena de migrants arriben en tren a l'estació d'esquí de Bardonecchia, amb la intenció de passar a França. Els controls de policia els aturen, fins que ho tornen a provar.

Davide Rostan, voluntari d'ajuda als migrants, admet que la voluntat dels migrants és forta:

"Si algú té familiars que van passar a França fa anys, no té sentit que li diguem 't'has de quedar a Itàlia'. Vol passar i trobarà la manera costi el que costi. I el cost pot ser morir, enterrat sota una allau."

Els que són rebutjats per la policia tenen un lloc per passar la nit a recer, però hauran de marxar-ne aviat, per deixar lloc als que vindran després. Molts passaran la nit pensant com tornar-ho a intentar.

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut