Madrid

Trasplantent amb èxit 5 òrgans a un nen de 4 anys

Un nen de quatre anys ha superat amb èxit una complicada intervenció quirúrgica a l'Hospital Universitari La Paz de Madrid, on ha rebut un trasplantament multiorgànic de fetge, estómac, duodè, intestí prim i pàncrees. Així ho han anunciat Manuel López Santamaría, el principal expert en trasplantament multivisceral infantil d'Espanya, i Santiago Yus, coordinador de trasplantaments, acompanyats de Javier Uriarte, pare del petit intervingut, que ha qualificat el procés de "miracle".

Actualitzat
El petit Ibai, veí de la localitat bilbaïna de Zaratamo, va tenir la fortuna de trobar un donant de característiques similars el 28 de desembre, Dia dels Innocents, com ha recordat el seu pare visiblement emocionat. Després de l'extracció dels òrgans del nen mort, que pesava 16 quilos, va començar la intervenció a La Paz aquella mateixa mitja nit. Sis hores després, l'equip de Santamaría havia aconseguir salvar la vida al nen malalt, que està aïllat a la UCI, amb ventilació mecànica i sota pronòstic reservat.

Tot va començar el 29 de novembre, quan Ibai va ser operat a l'Hospital de Cruces per extirpar-li un tumor "molt gran" a l'abdomen que finalment va resultar ser un embrió bessó, és a dir, un fetus paràsit que s'havia enquistat, un cas molt atípic, segons ha apuntat el cirurgià. Aleshores, va tenir un "accident quirúrgic" i va quedar sotmès a una situació "irreversible i incompatible amb la vida", i el van traslladar urgentment a La Paz.

Santamaría ha comentat que la tumoració intraabdominal que tenia va distorsionar les seves estructures internes i això va ocasionar una lesió inadvertida de dues artèries vitals. El pacient tenia una lesió isquèmica abdominal que li va produir múltiples infarts al fetge i la melsa, la desaparició de la zona central del duodè i el cap del pàncrees, necrosi del jejú i lesions en part de l'ilió terminal.

Els metges van decidir operar de manera pal·liativa el dia 14 davant la seva situació de "catàstrofe abdominal", en un intent d'esperar l'arribada d'una donació que "podria no ser imminent". Els especialistes van extirpar les àrees necrosades i van fer una derivació de la cua del pàncrees a l'estómac i també de la via biliar a l'exterior i una gastrostomia.

Santamaría ha assenyalat que el pronòstic del nen és reservat, perquè pot tenir complicacions i rebutjos, però ha precisat que des del punt de vista tècnic el trasplantament "ha estat un èxit". La recuperació està sent "bona" i "s'està despertant", tot i que cal esperar "un parell de setmanes" per saber com evoluciona. L'especialista ha advertit que la "freqüència" i la "gravetat" del rebuig és "molt més gran" quan hi ha intestí dins de l'empelt. En aquest sentit, és d'esperar que l'Ibai pateixi "una major severitat de les complicacions immunològiques".

Aquest és el trasplantament multivisceral número 21 que es fa a Espanya, ja que és un procediment "molt infreqüent" que arreu del món només es practica entre cinquanta i cent vegades l'any. El responsable de trasplantaments ha relatat que les donacions infantils tampoc són habituals, ja que a l'any hi ha uns trenta donants tipus com el que necessitava l'Ibai, no només per edat i pes, sinó també perquè cal que la mort sigui encefàlica.

En aquest cas el més normal hauria estat esperar entre quatre i cinc setmanes, així que "hi havia molts dubtes que el petit pogués aguantar tant", ha matisat Yus. Després d'agrair la "generositat" de la família donant, ha instat a tothom a seguir aquesta línia perquè només a La Paz hi ha set nens més en llista d'espera de trasplantament visceral.
Anar al contingut