Trasplanten amb èxit cor i pulmons de donants infectats amb el virus de l'hepatitis C
Aquests estudis augmentaran el nombre de donants potencials (Tareq Salahuddin-Flickr)

Trasplanten amb èxit cor i pulmons de donants infectats amb el virus de l'hepatitis C

Els receptors no tenien el virus i van rebre tractament antiviral al cap de poques hores del trasplantament

Xavier DuranActualitzat

Primers resultats positius del trasplantament de cor o pulmons procedents de donants infectats amb el virus de l'hepatitis C. Un equip nord-americà va fer les intervencions a receptors que no eren portadors del virus. Els resultats es publiquen a la revista "New England Journal of Medicine".

Aquest fet té una gran importància, perquè als Estats Units hi ha unes 113.000 persones en llista d'espera per a trasplantament, però l'any passat només es van poder fer 36.500 intervencions. El fet que els portadors del virus de l'hepatitis C puguin ser donants amplia les possibilitats de reduir aquesta llista d'espera i d'evitar que molts receptors morin abans de trobar un donant adequat.

L'equip encapçalat per Ann Woolley, de la Facultat de Medicina Harvard, va seleccionar 44 pacients que esperaven un trasplantament. D'aquests. 36 van rebre pulmons i 8 un cor. El tractament amb medicaments antivirals va començar a les poques hores de la intervenció i es va prolongar 4 setmanes.

Al cap de sis mesos de la intervenció sobrevivien 36 pacients i cap no tenia càrrega viral. En general, el virus ja no era detectable cal cap de dues setmanes del trasplantament.

Al cap d'un any, sobrevivien 15 pacients. Tots tenien bona funció pulmonar o cardíaca i no mostraven cap signe de càrrega viral.
 

Antivirals més efectius

Entre les causes dels que van morir abans de l'any no n'hi havia de relacionades amb el virus de l'hepatitis C i els efectes negatius irreversibles eren similars als que havien rebut òrgans de donants sense infecció pel virus.

Els trasplantaments s'han dut endavant gràcies a l'existència d'antivirals més efectius. Als Estats Units hi ha 2,4 milions de persones infectades amb el virus de l'hepatitis C. Els donants portadors del virus representen, en algunes zones del país, la tercera part del total de donants. Solen ser molt més joves. En aquest estudi, els donants tenien entre 27 i 33 anys.
 

En un comentari editorial que es publica en el mateix número, Emily Blumberg, de la Universitat de Pennsylvania, comenta que els receptors triats no estaven en els grups d'alta prioritat i que això pot haver afavorit una bona resposta. També considera, com els mateixos autors de l'estudi, que queden moltes coses per respondre, com ara quins poden ser els efectes a llarg termini.

Un altre possible problema és el cost dels antivirals, que en aquets cas van ser subministrats de forma gratuïta. Es tracta de tractaments que van tenir una durada limitada a quatre setmanes. Caldria veure si aquest període és suficient per mantenir la càrrega viral no detectable a llarg termini.

En tot cas, aquests resultats signifiquen un altre pas endavant per augmentar el nombre de donants potencials. A finals de març es va fer públic el primer trasplantament de ronyó d'una donant viva portadora del virus de la sida a un receptor també seropositiu.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut