"Traspassant murs", l'art als centres de justícia juvenil per enfortir l'autoestima
Joves internes pintant el mur del centre

"Traspassant murs", l'art als centres de justícia juvenil per enfortir l'autoestima

Un projecte artístic de la Fundació Setba i el Departament de Justícia vol transformar els murs que envolten els centres de justícia juvenil

Iacma MonterdeActualitzat

Els nois i noies que estan interns al centre educatiu de justícia juvenil Els Til·lers per haver comès un delicte han omplert de color un dels murs del centre. I ho han fet de la mà de dos muralistes, Zosen Bandido i Mina Hamada, dos artistes que han portat el seu univers colorista arreu del món.

L'objectiu del projecte "Traspassant murs" va molt més enllà d'embellir les parets que envolten els centres de justícia juvenil. Desperta l'interès per l'art, fomenta el treball en grup, enforteix l'autoestima i calma l'ansietat. L'impacte d'implicar-se en aquest projecte artístic té molts vessants.

 

"Les ajuda a veure que poden fer coses diferents", assegura la directora en funcions del Centre Educatiu Els Til·lers, Elisenda Camps. "Elles moltes vegades estan estigmatitzades per ser persones que han comès delictes, que estan en risc d'exclusió social, i això els ha fet pensar que no poden fer altres coses diferents".

Però aquesta experiència els ha fet canviar el punt de vista. "El fet de situar-se aquí, de pintar, primer haver-ho escrit, haver fet un projecte previ i quan acabi veure-ho plasmat...", diu Camps, "és molt poderós. perquè al final és dir: 'jo puc fer coses diferents', és extrapolar-ho a altres coses de la vida".


L'exemple de la Karem

Als 16 anys, la Karem Capseta va ingressar a Can Llupià, i allà va participar en el projecte de transformació artística del mur del centre, on va destacar per la seva creativitat. Ara forma part de l'equip artístic que ha treballat a Els Til·lers i s'ha convertit en un exemple per a les noies i els nois del centre. L'art li ha donat una nova oportunitat.

"És això el que jo vull transmetre a les noies i nois que estan aquí dintre, perquè jo he estat a la mateixa pell, a la mateixa situació, i de tot se surt i de tot s'aprèn", explica la Karem.

 


Un projecte amb continuïtat

Aquest projecte de mediació artística va començar el 2018 a Can Llupià de Barcelona, amb la transformació de 60 metres de mur sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez, cofundador de La Fura dels Baus. Ara s'ha fet a Els Til·lers, i la idea és que fins al 2023 s'estengui a la resta de centres educatius de justícia juvenil.

En el següent vídeo les participants del projecte ens expliquen les seves impressions mentre dibuixen al mur:

 

ARXIVAT A:
Educació Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut